Így rabolja el az internet a szabadidőt, amit a home office-szal spórolsz

Mennyi időt töltöttél az elmúlt héten facebookozással?

no-szamitogep-este

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valami eszedbe jut, hirtelen szeretnél utánanézni, és a kezedbe is veszed a telefonod. Sokszor már az induláskor eltévedsz, mondván, előtte csak egy percre felmész a Facebookra - aztán esetleg el is felejted, mit is keresel a neten.

Amennyiben nem ez a forgatókönyv, akkor is könnyen meglehet, hogy kizárólag olyan oldalakat olvasol, amik számodra ismerősek. Vagyis nem lépsz ki a komfortzónádból, a saját kis buborékodból, nem tájékozódsz igazán, legfeljebb szórakozol.

Így rabolja el az internet a szabadidőt

Ha az elmúlt hónapokban elsősorban home office-ban dolgoztál, joggal gondolhatod, hogy az utazáson sok időt megspóroltál, ám ha még este nyolckor is a gép előtt ülsz, érdemes valamit végiggondolnod. Az interneten töltött időd felett sok esetben nem te rendelkezel. Ha egy kicsit is lankad a figyelmed, belekerülsz egy olyan útvesztőbe, mely helyadatokkal, böngészési és vásárlási előzményekkel, személyre szabott reklámokkal szegélyezett.

De nem csupán az algoritmusok eredményezhetik, hogy a tervezettnél több időt töltesz a neten. Lehetséges, hogy amit te tájékozódásnak érzel, az pusztán szórakozás. Ha mindig ugyanazokat az általad kedvelt, világnézetedhez passzoló, saját gondolataidat megerősítő oldalakat olvasod, nem nézel utána egy bizonyos információ valóságtartalmának több helyen, ne mondd, hogy tájékozódsz, legfeljebb szórakozol. Ezzel sincs baj, ha a látott, olvasott tartalom feltölt, ha azonban rendre úgy kapcsolod ki a számítógépet, hogy pusztán ürességet és frusztrációt érzel belül, akkor ideje csökkentened az internethasználatra fordított időt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyi időt töltesz a Facebookon?

Ha eddig még nem tetted, érdemes például kipróbálnod a Facebook egy remek funkcióját, melynek segítségével ellenőrizheted, mennyi időt vesz el az életedből a közösségi oldal. A ’Beállítások és adatvédelem’ funkciónál találsz egy ’Facebookon töltött időd’ lehetőséget, melyre rákattintva ellenőrizheted, heti átlagban, illetve naponta mennyi időt lógsz a Facebookon.

Könnyen lehet, hogy jóval többet, mint amire tippeltél. Ebben az esetben érdemes magadnak feltenni a kérdést: "Nem lenne ennél jobb dolgom?" Ha az interneten, közösségi oldalon töltött időben nem tájékozódtál, sokkal inkább csak egy számodra ismerős virtuális közegben mártóztál meg, esetleg egy olyan ösvényt jártál be, melyen algoritmusok vezettek, és nem is te akartál igazán arra menni, akkor megérett az idő rá, hogy csökkentsd a napi nethasználatod.

Mozdulj ki!

Ne ülj a négy fal között, kirándulni télen is lehet! Kedvcsinálóként mutatunk néhány remek helyet a Börzsönyben, melynek területét régi várak, meseszép falvak teszik még gazdagabbá.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük