120 éve nem volt ilyen meleg nyár, mint idén: ezt jósolják a meteorológusok augusztusra

1901-ben volt utoljára ilyen meleg nyár, mint idén.

hőség-meleg2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden. Azt írták: az első két nyári hónap átlaghőmérséklete 22,9 Celsius-fok volt, ami 1901 óta a legmagasabb érték.

A június a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt a múlt század eleje óta Magyarországon - közölték, megjegyezve: "az augusztus egyelőre biztatóbbnak néz ki".

Négyszer is volt már hőhullám idén nyáron

Nyáron már négy hőhullám is volt Magyarországon. A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos több alkalommal hőségriasztást, hőségriadót rendelt el. Az előrejelzések alapján augusztus első hetében nem várható tartós hőség, de a hétvégén ismét melegszik az idő, vasárnap akár 36 fok is lehet.

hőség-meleg1
Fotó: Avesun / Getty Images Hungary

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívása szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából légkondicionált helyet keresni és némi időt eltölteni ott.

Napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak a kocsiban öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket se.

Ilyen volt az extrém hőhullám a világban: volt, ahol még a házak szerkezete is megolvadt

A világ több pontján is elképesztő meleggel érkezett meg az igazi nyár, erről pedig látványos fotók is tanúskodnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük