Mikor a legjobb kitenni a méhecskehotelt? Közeleg az ideális időszak

Házi készítésű méhecskehotelekkel segítheted a beporzó rovarokat.

mehecske
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magányosan élő méhek és darazsak szaporodását segítő természetvédelmi eszközök, méhecskehotelek, vagy más néven darázsgarázsok elhelyezésére biztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME. Az MME hétfői közleménye szerint a természetvédelmi eszköz már kora tavasztól segítheti a szelíd beporzók szaporodását, ezért azt február végéig érdemes elkészíteni és legkésőbb március elején kihelyezni.

A házi méhek faodvakat, kaptárakat igénylő több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét - írják a természetvédők.

Ilyen bölcsőkamra biztosítható számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel. Ez lehet például egy 10-4 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifakugli, de építhető szekrényes méhecskehotel is.

A magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. Ezért a méhecskehoteleket február második felében, március elején érdemes kirakni esőtől védett helyre - eresz alja, ablak- és erkélybeugró, tornác -, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje.

A cikk az ajánló után folytatódik

A természetvédők szerint a méhecskehotelek, amelyek akár óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is elkészíthetőek, márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. A rovarok jövésmenését akár centiméternyi távolságról is megfigyelhetik az állatbarátok. A kezdeményezésről további részletek az MME honlapján, ezen a linken olvashatók.

Fotók: Getty Images

Így néznek ki a méhlegelők a világban

A méhlegelők a világ számos pontján gazdagítják a nagyvárosok ökoszisztémáját. Hollandiában a buszmegállók is virágoznak.

Ezt is szeretjük