Meglepő gyermekkori okok, melyek miatt sosem leszel sikeres

A túlzott elvárások éppen annyira gátolják a sikert, ahogy a szeretethiány. Van megoldás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karrieredet olyan, a gyermekkorodban gyökeredző okok is gátolhatják, melyek eszedbe sem jutnának. Sokan gondolják például, hogy a nagy elvárásokat támasztó szülő gyermeke valószínűleg maximalista lesz, ennek következtében pedig jól megállja majd a helyén a munkahelyén. Csakhogy ez nem minden esetben van így.

A gyermekkori túlzott elvárások miatt felnőttkorban könnyen előfordulhat, hogy az adott személy nem lesz képes kiállni magáért, és ahelyett, hogy szépen venné a lépcsőfokokat a ranglétrán, egyetlen szinten megragad. Ám nem csupán a túlzott elvárások akadályozhatnak a sikerben, hanem a szeretethiány és a családi traumák is.

A szabályok tisztelete, mindenekelőtt

Általánosságban véve szinte senkit nem arra nevelnek, hogy vállalja önmagát, hanem sokkal inkább arra, hogy engedelmeskedjen, fogadja el a normákat, igazodjon a mintákhoz, még akkor is, ha nem rá szabták őket, és nem is elég tágak számára.

Gyermekkorban az a tapasztalat, hogy azt tekintik felelős felnőttnek, aki nem háborog, nem sok vizet zavar, szolgálatokat tesz, és mások érdekében képes magát feláldozni. Aki pedig ennek az ellenkezője, azt aszociálisnak, lázadónak, éretlennek és önzőnek tartják. Ráadásul manapság szinte társadalmi elvárás, hogy az ember legyen túlterhelt, vállalja a feladatokat és a felelősséget, hacsak nem akarja, hogy hasznavehetetlennek tartsák.

A szülőtől, mint tekintélytől való félelem

Ha túlzottan aláveted magad a tekintélynek - felnőttkorban a felettesednek -, akkor sosem tudsz majd kiállni magadért attól való félelmedben, hogy nem fognak majd szeretni, és ezáltal nem is jutsz majd előbbre a karrieredben. Ha nem vagy képes nemet mondani, és hasonlóan érzel, elképzelhető, hogy ez a félelem még gyermekkorodból ered. Egy zsarnok, hatalmaskodó szülő például óhatatlanul megnehezíti a tekintélytől való megszabadulást, azt, hogy ne félj tőle, különösen ne a büntetéstől.

A gyermekek hajlamosak nagyobbnak látni a szüleiket, mint amekkorák, illetve a valódinál nagyobb hatalmat is tulajdonítani nekik. Egy sokat követelő szülő még tovább erősíti ezt a benyomást, de a mindenható szülő képe sem kedvező. Utóbbinak is hatalmas tekintélyt képes tulajdonítani egy gyermek, ha az valami rendkívülit vitt véghez, vagy kitűnően teljesített az élet minden területén, esetleg különösen nehéz megpróbáltatásokat élt át.

A bűntudatra épülő nevelés hatása

A bűntudat éppen olyan akadályozó erő, mint a tekintélytől való félelem. Ha a neveltetésed a bűntudatra épült, akkor az kihathat a felnőttkorodra is: hatással lesz a döntéseidre, és gátol az önérvényesítésben. Ha a szüleid maguk is hajlamosak arra, hogy vádolják magukat, hogy igazolást keressenek az örömeikre, szabadkozzanak miattuk, és megfizessenek értük, akkor benned is kifejlődik a bűntudat és a kétely, hogy vajon jogodban áll-e nemet mondani és örömet szerezni magadnak. Ha bármelyik szülőd sokszor keltett benned lelkiismeret-furdalást, hogy engedelmességre szorítson, vagy elérje azt, amit akart, akkor szinte biztos, hogy az előmeneteledben a bűntudat gátol.

Így számolj le a gátakkal és akadályokkal!

Mivel általában a félelmek azok, melyek gátolnak az önérvényesítésben, nincs más dolgod, mint leszámolni velük. Ehhez elsőként azonosítanod kell az akadályokat: próbáld meg a lehető legvilágosabban, legpontosabban kideríteni, hogy miért féltél nemet mondani, kiállni magadért gyermekkorodban - és miért félsz még ma is.

Először távolról közelítsd meg a dolgot, majd szépen lassan egyre konkrétabb kérdéseket tegyél fel magadnak, amíg el nem jutsz odáig, hogy kimondd: az erőszakosságtól, a bosszútól, az okoskodástól félsz, esetleg attól, hogy önzőnek, lázadónak gondolnak, esetleg nem bízol magadban, mert nem vagy elég jó, vagy nem értékelnek eléggé.

Amint ráébredsz a félelmeid pontos okára, könnyebb lesz leszámolnod velük. Ha valamelyik szülődtől féltél - akár a bosszújuktól, akár a csalódottságuktól -, akkor valószínűleg ez a félelem hátráltat abban, hogy a felettesed előtt kiállj magadért. Próbálj meg nem úgy tekinteni rá, mint a szüleidre, hiszen ez a másvalaki sem úgy tekint rád, mint a gyermekére, és ne is idealizáld! Ne vesd alá magad a képzelt hatalomnak! Nem vagy már gyerek, ráadásul több eszköz is van a kezedben már a küzdéshez és az önérvényesítéshez, mint akkor.

Cikkünk megírásában Sarah Famery Hogyan mondjunk nemet? című könyve segített.

Ezt is szeretjük