A piramisban piramisra senki sem számított: váratlan leletek, amiket archeológusok találtak

Fejvakargatva néztek maguk elé az archeológusok.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az archeológia a tudománynak az a területe, ahol a szakértők soha nem tudhatják, mire számítsanak. Egy-egy ásatás olyan fordulatokat, váratlan meglepetéseket tartogat, és olyan titkokat fed fel, melyekre senki, álmában sem számított volna.

Több eset is előfordult már az idők során, melyet visszaemlegetnek archeológuskörökben, mert kiemelkedően emlékezetes meglepetést tartogatott, és nem is csoda, hogy ezek közül több is a rejtélyes, gigantikus piramisokhoz köthető.

Piramisban piramis

A leghíresebb maja piramis a Kukulkán, mely néhány évvel ezelőtt igen nagy meglepetéssel szolgált az azt vizsgálgató archeológusoknak.

2016-ban olyasmit találtak benne, amit valószínűleg végtelen számú tipp felsorolásával sem tudtak volna kitalálni: egy másik piramist, pontosabban harmadikat, mivel 1930-ban már megállapították, hogy a legnagyobb piramis egy kisebb piramis fölé lett építve. Ennek a legbelső piramisnak tulajdonképpen a külső héjaként lett felépítve a második. A piramisok tehát matrjoska bábukként követik egymást: a legkülső 1000, a második 800 és 1000 év közötti, a harmadikat pedig még a legkorábbi maja időkből valónak tartják.

Idegen csontvázak a perui piramisban

Az ichma nép, mely később az inkával egybeolvadt, épített egy piramist körülbelül ezer évvel ezelőtt. Ez a perui Huaca-piramis, melynek legfelső szintjén 2017-ben váratlan leletre bukkantak az azt vizsgálgató archeológusok. Kínai csontvázakra, melyek azonnal felvetik a kérdést, hogyan kerülhettek idegen földre, Peruba, a piramis tetejére.

A szakértők szerint a csontvázak, melyekre senki nem számított volna, 16 kínai rabszolgáéi lehettek, és a történelemnek egy olyan szeletére utalnak, melyet rendszerint nem részleteznek az iskolai történelemórákon. A 18-19. században Kínából mintegy százezer bevándorlót csaltak olcsó munkaerőnek az országba, és ők is közéjük tartozhattak. Hogyan kerülhettek az ősi piramisba haláluk után? A kínaiak nem temetkezhettek katolikus temetőbe, így megoldásként a piramist választották nyughelyükként. Furcsa történet, de állítólag igaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Egy pici szarkofág

Amikor 1907-ben egy régészcsoport a gízai nagy piramist tárta fel, egy szokatlan leletre bukkantak. Szokatlan, mert, bár egy szarkofágról volt szó, ami Egyiptomban egyáltalán nem váratlan dolog, aprócska volta miatt felhívta magára a figyelmet.

A szakértők arra számítottak, hogy egy felnőtt ember szerveit tartalmazza majd, de, mint kiderült, abban egy 16-18 hetes baba múmiája nyugodott. A dolog érdekessége, hogy a kisbaba, tekintve, hogy hol és hogyan lett eltemetve, valószínűleg társadalmi szempontból fontos személy leszármazottja, fontos tiszt várományosa lehetett, de, ami ennél is lenyűgözőbb volt a szakértők számára, hogy a kis szarkofág a nagyméretűek tökéletes, miniatűr verziója volt.

A valaha volt legbizarrabb dolog, amit padláson találtak: fejet rejtett a doboz

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük