A gonosz szócsöve a 19. század spiritualista találmánya: a boszorkányos Ouija tábla

Kérdezik, és felel, mint mondják - az Ouija tábla régóta talány.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legalább egy filmet mindenki látott már, melyben ilyen táblával próbáltak kapcsolatba lépni a szellemvilággal - az Ouija tábla azonban távolról sem egyszerű hollywoodi kitaláció. Története főként a 19. századba nyúlik vissza, de Kínában hasonló eszközt már 1100-ban is használtak.

Az Ouija tábla sötét történetére számos haláleset, gyilkosság, vérre menő vita vet még nagyobb árnyat. A viktoriánus kor különös időszak volt az emberiség történetében, amikor is a spiritualizmus végigsöpört Európán. A központi elképzelés az volt, hogy speciális szeánszokon az élők kapcsolatba tudnak lépni a holtakkal. Akkoriban az emberek körülbelül ötvenéves korig éltek, és sokakat elvittek betegségek, háborúk, így a szeretteiknek ez a fajta visszaidézése teljesen komoly szándékú dolog volt, amiben valóban hittek.

Az Ouija tábla

A tábla egy körülbelül tálcányi méretű falap, melyre körívben festik fel az abc betűit, egy elköszönést, a számokat 1-től 10-ig, valamint az igen és a nem szót. A tábla kiegészítője egy kisebb lap, melyet planchette-nek nevezünk. A kérdező erre helyezi a kezét, és céltalanul mozgatja a táblán. Ez mutatja meg a választ betűnként, szavanként haladva. Ha a kérdés eldöntendő, igenre vagy nemre áll, ha pedig kiegészítendő, akkor betűnként válaszol. Ha a tábla elutasítja a segítséget, az elköszönésre áll.

Az Ouija tábla történészek szerint egy nagyon jó üzleti fogásnak indulhatott. A tábla azt ígérte használóinak, hogy segít elolvasni a holtak üzenetét, és a jövőbe látni, ám a biznisz hamar átcsapott valami váratlanba: arról számoltak be a lapok, hogy néhány szeánszon sikeres üzenetváltás történt a túlvilágiakkal.

A tábla neve, úgy tartják, nem a véletlen műve, hanem két szó egymás mögé rakásából adódott, a francia oui és a német ja szavakból, melyek azt jelentik, igen. Állítólag a feltalálója, egy befektető és annak sógornője nevezték el közösen úgy, hogy megkérték a táblát, nevezze meg magát. Miután kibetűzte, hogy Ouija, megkérdezték tőle, ez mit jelent, és a tábla azt felelte, sok szerencsét.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A spiritualizmusban jártasokként tudták, hogy ez nem jelent jót, hiszen egy démon éppen azt szeretné, hogy a legnagyobb biztonságban érezze magát az ember - természetesen, miközben egyáltalán nincs abban. A családban ezek után súlyos viszályok bontakoztak ki, és tragikus események, rejtélyes halálesetek, démoni erők észlelései követték egymást.

Vigyázni kell vele

A szellemidézéssel és hasonló spirituális tevékenységekkel vigyázni kell, mert, ahogy az ezotéria szakértői tartják, gyakorlatlan próbálkozók könnyen adhatnak ezek során zöld utat gonosz erőknek. Az Ouija tábla is, melyet sokan átkosnak és a gonosz szócsövének tartanak, világszerte sokak életében okozott katasztrófát és megmagyarázhatatlan jelenségeket azóta is, hogy népszerűvé vált.

Még napjainkban is szedi áldozatait a veszélyes játék. 2014-ben mexikói fiatalok kerültek kórházba, akik Ouija-szeánszot tartottak. Két fiú és egy lány, Surgio Huerta, Fernando Cuevas és Alexandra Huerta kérdezgetett egy táblát, a szeánsz végére pedig transzállapotba kerültek, hörögtek, és zavarodottá váltak. A család értesítette a mentőket. A lány állapota volt a legkomolyabb. Sokan a táblának tulajdonították, ami velük történt, démoni megszállásra gyanakodtak. Óhatatlanul felmerül persze, nem voltak-e valamilyen szer hatása alatt.

Igaz vagy hamis?

Az, amit az Ouija tábláról mondanak, egy nagyon izgalmas film forgatókönyvének illene be inkább, mint valóságnak, ám nagyon sokan hiszik, hogy van valami benne, és üzenetei nem pusztán kitalációk. Akár a tudatalatti vezérli, akár túlvilági vagy sötét erő, a tábla érdekes eleme a világ spirituális vonatkozású eszközeinek.

Rájuk nézel, és úgy érzed, beléd látnak: 8 régi fotó, melyet valódi boszorkányokról készítettek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük