Jön a tavasz, vagy hátravan még a tél java? Ezt jósolják a szegedi medvék
Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban.

barnamedve
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előbújtak a medvék szerdán a Szegedi Vadasparkban, és bár napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. A hiedelem szerint ez a tavasz közeledtét jelezheti. A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket. Hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek, idén ezt az állatkert közösségi oldalán is nyomon követhették az érdeklődők. A vadaspark két medvéje, Mici és Ursula komótosan hagyták el a medveházat.

A kifutóban zöldségek, gyümölcsök, mézzel és lekvárral bekent péksütemények és hal várta az állatokat. Reggel ugyan még szállingózott a hó Szegeden, délelőtt már napsütés volt. A két nőstény medve azonban nem ijedt meg az árnyékától, falatozni kezdett a finomságokból. A legjobban - a hal mellett - a mézes kifli és az alma ízlett nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki. Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

medveles
Fotó: Szegedi Vadaspark

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek.

A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik. Az egyik szerint "gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint hogy süssön a nap". Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

Ugyanezen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket. "Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd."

A cikk az ajánló után folytatódik

A barna medvék valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ilyenkor a medvék anyagcseréje és szívverése is lelassul. Időnként azonban - általában enyhébb, napsütéses időben - kibújnak rejtekükből, és fogyasztanak némi táplálékot, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Képeken 7 téli csoda, amit sokan észre sem vesznek

Szippants jó nagyokat a friss, jégvirágos téli levegőből, és járj nyitott szemmel, hogy észrevehesd az alábbiakhoz hasonló csodákat.

Ezt is szeretjük