Miért hoz veszekedést, ha kiömlik a só? 3 balszerencsés babona története

A létra alatt sem szabad elsétálni, de kevesen tudják, miért.

GettyImages-922787576

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Soha ne nyiss ernyőt házon belül! Mindig kívülről, és soha ne mögötte kerüld el a kitámasztott létrákat! Óvakodj, hogy ne boruljon fel a sótartó!

Számos babona él a köztudatban, melyekre sokan nap nap után, szinte automatikusan figyelnek. Azt azonban kevesen ismerik, hogy mi ezeknek a mélységesen a köztudatba épült aranyszabályoknak az eredete.

Miért hoz veszekedést a kiömlött só?

A babona szerint, ha kiömlik a só, az veszekedést hozhat, ami csak úgy kerülhető el, ha az ember jobb kezével a bal válla felett háta mögé dob belőle egy csipetet.

A kiboruló sót már időszámításunk előtt 3500 táján is szerencsétlennek tartották az ősi sumérok, és tőlük eredeztethető a fent ecsetelt veszekedéselűző rituálé is. Népük adta tovább az egyiptomiaknak, asszíroknak, majd a görögöknek is.

A babona a Livescience-ben ismertetett feltételezés szerint abból fakad, hogy egykor még többre értékelték a sót az ételek fűszerezésében, mint ma, ezért vétek lehetett azt pazarolni. Annak idején a római katonák is kaptak sópénzt, melynek megvonása bevett büntetés volt. A szokást az angol nyelv máig őrzi: a salary, azaz fizetés szó etimológiája a salt, vagyis szóra vezethető vissza. Az ókori római katonák sópénzét salariumnak hívták.

Soha ne sétálj el a létra mögött!

A babona szerint szerencsétlenséget okoz, ha a kitámasztott létra mögött, és nem előtte sétál el az ember.

A hiedelem oly régen él a köztudatban, hogy már az 1600-as évekbeli Angliában is arra kényszerítették a halálra ítélteket, hogy úton az akasztófa felé elsétáljanak egy létra mögött.

Eredete mintegy 5000 évvel ezelőttre, az ókori Egyiptom egy vallási hiedelmére vezethető vissza. A falhoz támasztott létra ugyanis a fallal és a talajjal háromszöget zár be, mely formát az egyiptomiak szentnek, isteni jelképnek tartották. Aki átsétált egy háromszögön, bármi is zárta azt, az isteneket gyalázta meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kitámasztott létra babonája idővel keresztény vonatkozásban is szimbolikus értelmet kapott: Krisztus keresztjéhez támasztott létrákkal azonosították ezeket, melyek alatt elmenni balszerencsét hozhat.

Házon belül esernyőt nyitni tilos!

A babona szerint lakásban nem szabad kinyitni az esernyőt, mert az balszerencsét von maga után.

Bár vannak, akik az ókori egyiptomi fáraók napernyőivel keresik a párhuzamot, ezek más formájúak voltak, mint a mai ernyők, ezért sokkal valószínűbb, hogy a babona gyökerei a viktoriánus Angliában keresendők.

Abban az időben elterjedtek a fémnyelű, vízálló darabok. Mivel arrafelé gyakorta esik, az emberek könnyen bosszúságot okozhattak a többieknek a fröcsköléssel, ha hazatérvén ismét kinyitották nedves ernyőiket. Egy túl merev ernyő akár meg is sebesíthetett másokat, vagy le is verhetett valamit odabent. Az ilyesfajta helyzetek konfliktusokba torkollhattak, minek következtében egy idő után a balszerencsével hozhatták összefüggésbe az ernyők házon belüli kinyitását.

A babonák olykor évezredes hiedelmei beivódtak a köztudatba, gyökereik pedig feledésbe merültek. Aki azonban világéletében csipetjével dobálta a sót a háta mögé, vagy szorgalmasan kerülgette a létrákat, valószínűleg eredetüket ismervén is folytatja a különös szokásait.

Középkori ruhadarabok

A babonák sokat mesélnek a régiekről, ahogyan legszemélyesebb holmijaik, a ruháik is: középkori darabokat mutatunk be, melyek közül néhánynak érdekes története van.

Forrás: Livescience.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük