Ha ma meglátja a medve az árnyékát, hosszú lesz a tél - Ezt jósolták

A népi jóslat szerint február 2-án a medvék viselkedése elárulja, meddig tart még a tél.

medve-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az év 33. napja, vagyis február másodika több okból is különlegesnek számít: a katolikus egyházban ez a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, ez alkalomból több helyen is körmeneteket rendeznek, és a pap által megszentelt gyertyák megvédik a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket és a halottakat.

Ám más fontos esemény is köthető a mai naphoz, hiszen a népi hagyomány szerint a medvék és mormoták ilyenkor megjósolhatják, meddig tart a tél, és hogy érkezik-e hamarosan a tavasz. Ez idén sem történt másként.

Ezt jósolták a medvék

A népi időjóslás hagyományai szerint, ha ezen a napon a medve kibújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát, vagyis napos idő van, akkor visszamegy a barlangjába tovább aludni, és hosszú lesz még a tél. Ha viszont ilyenkor kissé felhős az idő, és nem ijed meg az árnyékától, akkor már lehet a tavasz közeledtére számítani. 

A szokásokhoz híven a Fővárosi Állat- és Növénykert idén is kiemelt szerepet szánt a medvelesnek, ám a járványügyi helyzet miatt idén csak online lehetett követni, ahogy Balu elhagyja barlangját, és a kifutón körbejár. Mivel Budapesten egész nap felhős, borús idő volt jellemző, ezért a medve nem látta meg az árnyékát, és ha lehet hinni a népi jóslatoknak, ez nagyon jó hír, hiszen ezek alapján nemsokára érkezik a tavasz.

Szegeden is előbújtak

A Szegedi Vadasparkban is csak online volt követhető, ahogy Mici és Ursula elhagyták a medveházat, és falatozni kezdtek a kifutóban elhelyezett, mézzel bekent péksüteményekből. Bár Szeged az ország egyik legnaposabb települése, most ott is elbújtak a sugarak a felhők mögé, így egyik medve sem ijedt meg az árnyékától.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-nek elmondta, az elmúlt években Erdélyben és Szlovákiában is emelkedett a barna medvék száma, és egyre gyakrabban feltűntek Magyarországon is kóborló példányok. A medvék nyugalmi időszaka március közepén ér véget, az állatok újra aktívvá válnak, így megjelenésükre lehet számítani az észak-magyarországi nemzeti parkok területén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A világ sok kultúrájára volt jellemző a múltban, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az eljövendő időjárásra következtetni. Ezen állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra is épültek.

Étlen-szomjan alszanak hónapokig, mégis túlélik: mi a téli álom titka?

Egyes állatok szervezete alapból úgy fejlődött ki, hogy át tudjon vészelni egy hosszabb táplálékmentes időszakot.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük