Sok ezer családnak marad több pénze: de kiknek lesz könnyebb?

Minden felmerülő kérdésre választ adunk a második forintosítással kapcsolatban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

200 ezernél is több szerződést érinthet az újabb forintosítás, amelyről egy hete állapodott meg a kormány és a bankszövetség. A forintosítás után, valamikor téltől több tízezer családnak lehet könnyebb.

De mit jelent mindez, milyen következményei lesznek, és mit kell tenni, ha valakit érint a második forintosítás? Mutatjuk.

Kiket érint a forintosítás?

A mostani forintosítás az autóhiteleket és a személyi hiteleket érinti, így ha valakinek még van élő szerződése hasonló konstrukciójú, devizában felvett hitelre, élhet a lehetőséggel. Fontos, hogy nem kötelező a forintosítás, így ha valaki azt választja, hogy továbbra is devizában törleszt, annak semmi akadálya.

Mennyivel csökken a tartozás és a törlesztő?

Komoly törlesztőcsökkenésre nem érdemes számítani - kivéve a frankhitelek esetében, de erről írunk bővebben lentebb -, ugyanis piaci árfolyamon - méghozzá az augusztus 19-in - fogják elvégezni a forintra váltást. Ez az euró esetében 309 forint, míg a svájci frankot 287 forinton váltják át. Ez a későbbi forintromlás hatásai elől védi meg a hiteleseket, akiknek így már nem kell lázasan figyelniük, hogy a forint éppen hogyan áll a többi valutához képest.

A frankhiteleseknél azonban kicsit másként alakul a törlesztés. Ők kedvezményt kapnak, mivel nagy a különbség a jelzáloghitelek forintosítása idején élő árfolyam és a mostani között, ezért 256 forinton forintosítják az ő hiteleiket. Ennek költségét a bankok és az állam fele-fele arányban osztja meg.

Az OTP már be is jelentette, hogy ugyan 6 milliárd forintjába fog kerülni a művelet, de az árfolyam-ingadozásból fakadó kockázatok megszűnése miatt a pénzintézetnek is megéri kiiktatni a valutákat a hitelszerződésekből. Egyes számítások szerint átlagban 11%-kal csökkenhet az ügyfelek tőketartozása a forintosítás után. Hasonló mértékben fog csökkenni a havi törlesztőrészlet összege is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit kell tenni, hogy forintosítsák a tartozást?

Ha van gépjármű- vagy fogyasztási hiteled devizában, úgy érintett vagy a forintosításban. Ennek ellenére sok dolgod nincs, csak néha meg kell nézni a postaládát. Októbertől ugyanis kapni fogsz egy tájékoztatót.

A bank december 15-től bármikor küldheti az elszámolást arról, hogy milyen módon váltják forintra a devizahitelt. Ez minden bank számára kötelező, és minden érintett ügyfelük felé kötelesek megküldeni az elszámolást. Elvileg december 1-től már a csökkentett törlesztőt kell befizetni.

Lehet azt mondani, hogy "kösz, nem kérem a forintosítást"?

Az ügyfél 30 napig gondolkodhat, ennyi idő alatt kell válaszolni a levélre abban az esetben, ha valaki mégsem akarja a forintosítást. Ha a bankhoz egy hónap alatt nem érkezik nemleges válasz a forintosításra, akkor automatikusan elvégzik azt.

A második forintosítás után gyakorlatilag megszűnik létezni Magyarországon a devizahitel, amelynek legproblémásabb része mindig az árfolyamkockázat volt. Míg nyolc-tíz évvel ezelőtt ezek a hitelek pont azért voltak kedvezőek, mert jól állt a forint az euróhoz vagy a frankhoz viszonyítva, a 2008-ban kezdődő válság miatt meggyengült forint sok devizában eladósodott esetében dobta meg brutálisan a tartozásának mértékét.

Ezt is szeretjük