Ennyi adóforintod megy el a menekültekre

Vajon mennyit és mire költ a kormány?

Jó, ha tudod, mire megy el a befizetett pénzed.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az tény - és ebben a kormánynak igaza van -, hogy az utóbbi időszakban - főleg ebben az évben - robbanásszerűen megnőtt az Európába tartó menekültek száma. A kormánynak tehát valamit mindenképpen tennie kell. Jó indikátor lehet, hogy mennyi pénzt szán a kormány a kérdés megoldására, hiszen ebből láthatjuk, mennyire veszik komolyan az ügyet.

Nos, ez alapján úgy tűnik, hogy a kormány nagyon szeret beszélni arról, mekkora a probléma, és egy valamiben bízik igazán. De mégis mennyi közpénz megy el erre, és pontosan mire költ a kabinet?

Az Unió állja a cechet - eddig legalábbis így volt

Magyarország idén a menekültügyekre összesen 4,027 milliárd forintot költhet el az idei költségvetés szerint. Ez csak elsőre tűnik óriási összegnek, valóban ennek alig több mint 10%-át, 481,1 millió forintot áll a magyar állam, a többit az Európai Unió bocsátja rendelkezésre. Ezek a pénzek a fejlesztésekre mennek el, hogy biztonságosabb legyen a határ, vagy például jobb körülmények legyenek a befogadó állomásokon. A pénzt a belügyi tárca költheti el. Ezt egyébként a Mandiner bogarászta ki a költségvetésből.

A magyar államnak persze lehetősége van plusz forrásokat bevonni. Ezt a maga módján meg is teszi, de eddig nem feltétlenül a probléma megoldása felé mutató költéseket fedezett ezekkel a kormány. Most azonban ez már megfordulni látszik, de erről kicsit később.

Először csak kommunikációra költött a kormány

Az Átlátszó írta meg, hogy a kormány eddig cirka 380 millió forintot költött a menekültekkel kapcsolatos kampányra, melynek része volt az óriásplakát-kampány, de tévés és egyéb hirdetések is. Ezzel az összeggel csaknem megduplázhatták volna az állam hozzájárulását a menekültkérdés kezeléséhez.

Sőt, a témában nemzeti konzultáció is zajlott, melynek nagyjából egymilliárd forintos költsége volt.

A kerítéstől tényleg sokat remélhetnek, de jön a pénzeső

A kormány látványos akciója a szerb határra tervezett kerítés, melyre július elején 6,5 milliárd forintot különítettek el. Ez viszont már bődületesen nagy összeg a fenti számok tükrében, az idei, e célra szánt uniós támogatásnak is a sokszorosa. Szakértők szerint ugyanakkor nem a kerítés lesz az, mely megoldja a helyzetet. Főleg, hogy a kerítés már a magyar határon van, így, aki azt eléri, arról a hazai hatóságoknak kell gondoskodniuk.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez összesen tehát 8,5 milliárd forint. Ennyit költ a kormány menekültügyekre magyar adópénzekből. Ebből jut 6,5 milliárd forint a kerítésre, ami a teljes összeg háromnegyede, illetve másfél milliárd kommunikációra. Igaz, a kormány ígéretet tett arra, hogy további 22,2 milliárd forintot különít el a célra. Ha ez nem kommunikációra, hanem például a befogadótáborok bővítésére megy el - egyébként valami hasonlót ígér a kormány -, akkor elmondható, hogy tényleg komolyan emeli a probléma kezelésére szánt erőforrásokat a kabinet.

Így akár 30 milliárd forint is lehet év végére az az összeg, ami közvetlenül a menekültkrízissel kapcsolatos kiadásokra megy el.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Ezt is szeretjük