Ennyi adóforintod megy el a menekültekre
Vajon mennyit és mire költ a kormány?
Jó, ha tudod, mire megy el a befizetett pénzed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az tény - és ebben a kormánynak igaza van -, hogy az utóbbi időszakban - főleg ebben az évben - robbanásszerűen megnőtt az Európába tartó menekültek száma. A kormánynak tehát valamit mindenképpen tennie kell. Jó indikátor lehet, hogy mennyi pénzt szán a kormány a kérdés megoldására, hiszen ebből láthatjuk, mennyire veszik komolyan az ügyet.

Nos, ez alapján úgy tűnik, hogy a kormány nagyon szeret beszélni arról, mekkora a probléma, és egy valamiben bízik igazán. De mégis mennyi közpénz megy el erre, és pontosan mire költ a kabinet?

Az Unió állja a cechet - eddig legalábbis így volt

Magyarország idén a menekültügyekre összesen 4,027 milliárd forintot költhet el az idei költségvetés szerint. Ez csak elsőre tűnik óriási összegnek, valóban ennek alig több mint 10%-át, 481,1 millió forintot áll a magyar állam, a többit az Európai Unió bocsátja rendelkezésre. Ezek a pénzek a fejlesztésekre mennek el, hogy biztonságosabb legyen a határ, vagy például jobb körülmények legyenek a befogadó állomásokon. A pénzt a belügyi tárca költheti el. Ezt egyébként a Mandiner bogarászta ki a költségvetésből.

A magyar államnak persze lehetősége van plusz forrásokat bevonni. Ezt a maga módján meg is teszi, de eddig nem feltétlenül a probléma megoldása felé mutató költéseket fedezett ezekkel a kormány. Most azonban ez már megfordulni látszik, de erről kicsit később.

Először csak kommunikációra költött a kormány

Az Átlátszó írta meg, hogy a kormány eddig cirka 380 millió forintot költött a menekültekkel kapcsolatos kampányra, melynek része volt az óriásplakát-kampány, de tévés és egyéb hirdetések is. Ezzel az összeggel csaknem megduplázhatták volna az állam hozzájárulását a menekültkérdés kezeléséhez.

Sőt, a témában nemzeti konzultáció is zajlott, melynek nagyjából egymilliárd forintos költsége volt.

A kerítéstől tényleg sokat remélhetnek, de jön a pénzeső

A kormány látványos akciója a szerb határra tervezett kerítés, melyre július elején 6,5 milliárd forintot különítettek el. Ez viszont már bődületesen nagy összeg a fenti számok tükrében, az idei, e célra szánt uniós támogatásnak is a sokszorosa. Szakértők szerint ugyanakkor nem a kerítés lesz az, mely megoldja a helyzetet. Főleg, hogy a kerítés már a magyar határon van, így, aki azt eléri, arról a hazai hatóságoknak kell gondoskodniuk.

Ez összesen tehát 8,5 milliárd forint. Ennyit költ a kormány menekültügyekre magyar adópénzekből. Ebből jut 6,5 milliárd forint a kerítésre, ami a teljes összeg háromnegyede, illetve másfél milliárd kommunikációra. Igaz, a kormány ígéretet tett arra, hogy további 22,2 milliárd forintot különít el a célra. Ha ez nem kommunikációra, hanem például a befogadótáborok bővítésére megy el - egyébként valami hasonlót ígér a kormány -, akkor elmondható, hogy tényleg komolyan emeli a probléma kezelésére szánt erőforrásokat a kabinet.

Így akár 30 milliárd forint is lehet év végére az az összeg, ami közvetlenül a menekültkrízissel kapcsolatos kiadásokra megy el.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Ezt is szeretjük