Sok ezer családnak marad több pénze: de kiknek lesz könnyebb?

Minden felmerülő kérdésre választ adunk a második forintosítással kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

200 ezernél is több szerződést érinthet az újabb forintosítás, amelyről egy hete állapodott meg a kormány és a bankszövetség. A forintosítás után, valamikor téltől több tízezer családnak lehet könnyebb.

De mit jelent mindez, milyen következményei lesznek, és mit kell tenni, ha valakit érint a második forintosítás? Mutatjuk.

Kiket érint a forintosítás?

A mostani forintosítás az autóhiteleket és a személyi hiteleket érinti, így ha valakinek még van élő szerződése hasonló konstrukciójú, devizában felvett hitelre, élhet a lehetőséggel. Fontos, hogy nem kötelező a forintosítás, így ha valaki azt választja, hogy továbbra is devizában törleszt, annak semmi akadálya.

Mennyivel csökken a tartozás és a törlesztő?

Komoly törlesztőcsökkenésre nem érdemes számítani - kivéve a frankhitelek esetében, de erről írunk bővebben lentebb -, ugyanis piaci árfolyamon - méghozzá az augusztus 19-in - fogják elvégezni a forintra váltást. Ez az euró esetében 309 forint, míg a svájci frankot 287 forinton váltják át. Ez a későbbi forintromlás hatásai elől védi meg a hiteleseket, akiknek így már nem kell lázasan figyelniük, hogy a forint éppen hogyan áll a többi valutához képest.

A frankhiteleseknél azonban kicsit másként alakul a törlesztés. Ők kedvezményt kapnak, mivel nagy a különbség a jelzáloghitelek forintosítása idején élő árfolyam és a mostani között, ezért 256 forinton forintosítják az ő hiteleiket. Ennek költségét a bankok és az állam fele-fele arányban osztja meg.

Az OTP már be is jelentette, hogy ugyan 6 milliárd forintjába fog kerülni a művelet, de az árfolyam-ingadozásból fakadó kockázatok megszűnése miatt a pénzintézetnek is megéri kiiktatni a valutákat a hitelszerződésekből. Egyes számítások szerint átlagban 11%-kal csökkenhet az ügyfelek tőketartozása a forintosítás után. Hasonló mértékben fog csökkenni a havi törlesztőrészlet összege is.

Mit kell tenni, hogy forintosítsák a tartozást?

Ha van gépjármű- vagy fogyasztási hiteled devizában, úgy érintett vagy a forintosításban. Ennek ellenére sok dolgod nincs, csak néha meg kell nézni a postaládát. Októbertől ugyanis kapni fogsz egy tájékoztatót.

A bank december 15-től bármikor küldheti az elszámolást arról, hogy milyen módon váltják forintra a devizahitelt. Ez minden bank számára kötelező, és minden érintett ügyfelük felé kötelesek megküldeni az elszámolást. Elvileg december 1-től már a csökkentett törlesztőt kell befizetni.

Lehet azt mondani, hogy "kösz, nem kérem a forintosítást"?

Az ügyfél 30 napig gondolkodhat, ennyi idő alatt kell válaszolni a levélre abban az esetben, ha valaki mégsem akarja a forintosítást. Ha a bankhoz egy hónap alatt nem érkezik nemleges válasz a forintosításra, akkor automatikusan elvégzik azt.

A második forintosítás után gyakorlatilag megszűnik létezni Magyarországon a devizahitel, amelynek legproblémásabb része mindig az árfolyamkockázat volt. Míg nyolc-tíz évvel ezelőtt ezek a hitelek pont azért voltak kedvezőek, mert jól állt a forint az euróhoz vagy a frankhoz viszonyítva, a 2008-ban kezdődő válság miatt meggyengült forint sok devizában eladósodott esetében dobta meg brutálisan a tartozásának mértékét.

Ezt is szeretjük