Csak ennyi kell, és máris leszedik a pénzt a kártyádról a csalók

Mire figyelmeztetnek a bankok?

Itt az újabb csalás, vigyázni kell.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankkártyás vásárlás a legtöbb esetben biztonságos, azonban vannak helyzetek, amikor oda kell figyelni.

Valójában kétféleképp lehet adatokhoz jutni, vagy netes adathalászat útján, vagy a kártya adatainak ATM-eknél történt megszerzésével. Ez esetben is hasonló történhetett, pénzt levenni egy kártyáról ugyanis csak akkor lehet, ha a csalók ismerik a kártya adatait.

Bevett módszer, hogy ATM-eket babrálnak meg a csalók, és kamera segítségével a kártya adatain kívül még a PIN-kódot is megszerzik, így pedig már a kártyára sincs szükségük.

De gondolj csak bele, ha neten vásárolsz, akkor még a PIN-kód sem kell, elég, ha beírod a kártyán szereplő számokat, melyeket egy kamerával pofonegyszerűen le lehet olvasni.

Hogyan kerülhető el a baj?

Sokan ezt úgy kerülik el, hogy inkább a bankban található automatákat használják,azokat biztosan kisebb valószínűséggel rongálják meg. Mindenképp érdemes ellenőrizni a masinát, és, ha valami szokatlan dolgot tapasztalsz, inkább halaszd el a pénzfelvételt, és értesítsd a bankot, hogy más se járjon pórul!

Időről időre felbukkannak adathalász e-mailek is, melyek a bankéhoz nagyon hasonló felületre visznek, és ott kérik a jelszót és felhasználónevedet. Ha hibás magyarsággal írták az e-mailt, vagy gyanús címet látsz a böngésződ keresősávjában, mindenképp gyanakodj.

Ha nem vagy biztos a dologban, akkor inkább hívd fel az ügyfélszolgálatot, és kérj tanácsot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sosem kérik a PIN-t!

Talán ennek már senki sem dől be, de azért a biztonság kedvéért nem árt megemlíteni, hogy a bankok sosem kérik el a PIN-kódodat. Főleg nem sms-ben, telefonon vagy e-mailen keresztül, így, aki mégis ezután érdeklődik, biztosan csaló. Ilyenkor fontos, hogy értesítsd a bankot, hogy tudjanak a csalásról, és megtehessék a megfelelő lépéseket.

A bankok egyébként hasonló csalások esetében kártalanítják az ügyfeleket, így nem neked kell pereskedni a pénzért, illetve azon izgulni, hogy vajon valaha elkapják-e a tolvajokat. De mégis érdemes elővigyázatosnak lenni, ugyanis a kártalanítás nem biztos, hogy azonnali, és hát elég kínos, ha valaki egyetlen fillér nélkül marad, ha csak pár napra vagy hétre is.

Ezt is szeretjük