Megszületett a döntés: sokkal olcsóbb lesz a telefonálás

2017-ig eltörlik a roamingdíjakat, így a mostaninál sokkal olcsóbban telefonálhatsz majd haza.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A külföldi nyaralás során igyekszel letudni egy-egy telefonbeszélgetést minél előbb, mert méregdrága a roaming?

Ennek hamarosan vége lehet, legalábbis az EU most arról döntött, hogy eltörlik a magasabb díjszabást az unión belül.

2017-ig eltörlik a roamingot

Júniusban megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a roamingdíjakat 2017. június 15-től.

Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, és az egyetértés "beszerzéséről" már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépő luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás".

Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

A visszaélés azt jelentené, hogy például valaki nem egy időszakos utazásra használná a roamingot, hanem egy kedvező külföldi díjcsomagra előfizetve lakóhelyén használná azt. Ezért hiába találsz egy jó német szolgáltatást, azt továbbra sem használhatod, ha Magyaroroszágon laksz.

Már jövőre csökkennek a díjak

Az országhatárokat átlépő, "barangolásos" mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól legfeljebb percenként 5 eurócent roamingdíj felszámítása válik majd lehetővé telefonálás esetén, 2 centet sms-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 centet lehet majd csak felszámítani.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az Európai Parlament a roamingdíjak mielőbbi eltörlése mellett lett volna, a tagállami kormányokat megjelenítő Tanácsban azonban ezt nem sikerült keresztülvinni, ezért került sor az uniós intézményközi egyezetésre, amely a mostani megállapodáshoz vezetett.

Ezt is szeretjük