Hátborzongató tények a második világháborúból: erről nem volt szó az iskolában

A sokkoló számadatok gyakran nem képezik a tananyag részét, pedig a háborút általuk érthetjük meg igazán.

ii-vilaghaboru-katonak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első és a második világháború között mindössze húsz év telt el, azonban a második felvonás még véresebb eredményeket hozott. Közel 100 millió ember vesztette ekkor életét, és ebből több mint 30 millióan civil áldozatok voltak. A Viasat History második világháború számokban című sorozatának logikája szerint a háborút akkor érthetjük meg igazán, ha átlátjuk a kapcsolódó számadatokat. Íme, a sokkoló tények, amelyek mellett nem lehet csak úgy elmenni.

A nagy, minden háborút lezáró háború után, mindössze egy nemzedék felcseperedését követően, 1939. szeptember 1-jén a világ ismét konfliktusba süllyedt. Az új, globális háború szinte mindenhol pusztított: Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és bizonyos mértékben még Dél-Amerikában is. A számokba való betekintés mentén érthetjük meg azt, hogy miért, és miért ilyen módon csaptak össze az országok egymással. A történelmi csatorna legújabb műsora a következő hátborzongató adatokkal szembesít.

ii-vilaghaboru

Emberi életek

A második világháborúban 690 millió ember szolgált: tízszer annyian, mint az első világháborúban. Közel 100 millióan vesztették életüket: 50-70 millió katona, tengerész és pilóta, valamint 30 milliónál is több civil. A háború kitörésekor Lengyelország 1,3 millió katonával volt túlerőben a nácikkal szemben, mégis mindössze négy hét alatt elbuktak. A nácik megszállása alatt a lengyel lakosság bő 17%-ának, azaz közel félmillió embernek kellett meghalnia.

Esélyek és eszközök

Míg a szövetségi bombázóknak, valamint a tengeralattjárók személyzetének 70% feletti, a gyalogos katonáknak mindössze 50%-os esélyük volt a túlélésre. Csak az Egyesült Államok 2,5 millió járművet és 283 000 repülőgépet állított elő a háború során. Csapatai pedig több mint ezer tonna lőszert tüzeltek el, naponta. A háború összköltsége meghaladta az egytrillió dollárt.

A fent említett adatok még csak a jéghegy csúcsát teszik ki, a továbbiakat az összefüggésekkel együtt 2019. október 21-én 21 órától szemlélteti A második világháború számokban című sorozat a Viasat History csatornán.

Kiemelt kép: Getty Images

Zseniális módszerrel adta vissza a sérült katonák arcát egy nő

Anna Coleman Watts Ladd mélységesen együttérzett a deformált arcú veteránokkal, és eltökélte, hogy kerül, amibe kerül, segít nekik új életet kezdeni, hogy a háború után is bátran kiléphessenek az utcára. Összeállításunkból megtudhatod, mit tett a tehetséges nő a háborús hősökért.

Ezt is szeretjük