Féltett kincsként őrzik a magyar nő szakácskönyvét Ausztráliában: szívszorító a története

Egy fiatal magyar nő szakácskönyvet írt a koncentrációs táborban, az aprócska kötetet pedig napjainkban féltve őrzik egy ausztrál múzeumban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ravensbrücki női tábor a Harmadik Birodalom történetének legnagyobbjának számított: a Berlintől mintegy 100 kilométerre fekvő táborhelyre 1939 és 1945 között több mint 130 ezer nőt és gyereket deportáltak, közülük legalább 28 ezren nem élték meg az 1945. április 30-i szovjet felszabadítás napját.

Peer - Gombos - Edit egyike volt a szintén ide deportált, 9-10 ezer fős magyar zsidó csoportnak. A fiatal nőnek egy napon sikerült papírt és ceruzát lopnia a Siemens & Halske irodából, amit apró darabokra vágott, majd összetűzte. A képeslapméretű szakácskönyv később sértetlenül előkerült, a legnagyobb ausztrál város zsidó múzeumában pedig napjainkban is féltve őrzik.

A különleges szakácskönyv

A kötet borítójáról első látásra senki sem mondaná meg, mit rejtenek a lapok, mivel csupán egy Ravensbrück 1945 feliratot, valamint két gombát ábrázol. Furcsának tűnhet, miért ír valaki szakácskönyvet egy olyan helyen, ahol többnyire egy falat, annyi sem jutott, vagy, ha jutott is, a foglyok a közelébe sem kerülhettek a jóllakottságnak. És mégis, az apró könyvecske ékes bizonyítéka az egyetlen dolognak, amit nem vehettek el tőlük: a reménynek, hogy épségben hazatérhetnek, és egyszer nekik is újra családjuk lehet. 

Pedig Peer még azt sem tudta, hogyan kell rántottát készíteni, ám a tapasztalt nőket hallgatva úgy döntött, feljegyzi receptjeiket. A magyarul és németül íródott könyvben egymást érik az olyan étkek, mint a töltött káposzta, a paprikás hal vagy a gulyásleves. 

Mindazonáltal a receptek több mint felét édességek teszik ki: kekszek, krémek, torták, így a nugát, a Sacher-torta és a császármorzsa elkészítése is szerepel benne. Ez nem véletlen, hiszen a sütőből áradó sütemény illata az otthont juttatta a táborlakók eszébe. Szükséges mennyiségek ugyanakkor nem szerepelnek a leírásokban, hiszen ezek a nők sosem láttak konyhai mérleget vagy szakácskönyvet, az elkészítést pedig szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták. 

Az ellenállás megtestesítője

Roslyn Sugarman, a múzeum főkurátora többek közt arról is mesélt az ausztrál SBS-nek, hogy az étellel kapcsolatos párbeszédek átszőtték a foglyok mindennapjait. Ám ennek nem az éhezés volt a legfőbb oka, ez inkább ellenállás volt, ami tartotta bennük a reményt és az emberség érzését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben

A fényképezés hajnalán készült régi felvételek különlegesek: a fekete-fehér drámai egyszerűsége tökéletesen illeszkedik a kép történelmi jellegéhez, mintha az idők során már maga az emlék is megfakult volna. Bár már nagyon régóta tudunk színesben fotózni, a művészek sok esetben ma is szívesen alkalmazzák a szürkeárnyalatos stílust, melynek üzenete mára átalakult, és inkább sejtelmességet, érzelmességet közvetít.

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Szakácskönyv illusztrációja: neatorama.com.

Ezt is szeretjük