Ilyen lett volna egy közösségi oldal 80 évvel ezelőtt: hozzá is szólhatsz a posztokhoz

Mi lett volna, ha a második világháború idején is léteztek volna a közösségi oldalak?

george-orwell
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1939. szeptember 1-jén Németország hadüzenet nélkül megtámadta Lengyelországot, ezzel kirobbant a második világháború. A történelem meghatározó eseményére való megemlékezés céljából a Viasat History televíziós csatorna - amely Lengyelországban ugyanúgy jelen van, mint Magyarországon - egy különleges honlapot alkotott.

Az 1939live mozgatórugója a gondolat, hogy vajon mit posztoltak volna a hírességek és a vezérek, ha abban az időben is létezett volna Facebook, Instagram, Twitter. A weboldalt úgy építették fel, mintha egy 21. századi közösségi médiafelület lenne: a nagy történelmi személyek profillal rendelkeznek, és a mai felhasználókhoz hasonlóan bejegyzéseket tesznek közzé, like-olnak, hozzászólnak és megosztanak.

Történelmi személyek mesélnek

Emellett egy külön ide gyártott, tízrészes videósorozat szintén a legmodernebb alkalmazásokat használva mutatja be a történelmi nagyságokat: az egyes epizódok YouTube, Google Maps és hasonló eszközök beépítésével mesélik el, hogy ki mit tett ebben az időszakban, mit köszönhetünk neki, vagy épp mi volt a vétke.

Az 1939live.com-ra lépve egy hírfolyamot láthatunk, amelyen megjelenik többek között Winston Churchill, Adolf Hitler vagy George Orwell bejegyzése, ezeket pedig like-olják, vagy épp megosztják más történelmi alakok. Életesemények között is pörgethetünk, így láthatjuk, hogy Frida Kahlo mikor van Párizsban, mikor debütál az Óz, a csodák csodája, vagy mikor loptak el egy képet a Louvre-ból. Az egyes posztok szövegei levelek, memoárok és naplók felhasználásával készültek, azaz teljesen hitelesek.

- Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a múltat effajta, úttörő módon mutathatjuk be, amely ráadásul a fiatalabb generáció számára is átláthatóbbá teszi a történelmet - mondta el Karin Heijink, a Viasat World tartalmakért és termékekért felelős alelnöke, hozzátéve, hogy a portált a Future History produkciós stúdióval gyártották.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Szeretjük a múlt eseményeit új megvilágításokból és több nézőpontból szemléltetni, ez az oldal pedig tökéletesen illeszkedik ehhez: úgy mutatjuk be a történelem meghatározó időszakát, mintha napjainkban történne - tette hozzá.

A nem mindennapi oldal angol és lengyel nyelven érhető el, és egészen október végéig jelennek meg rajta újabb és újabb posztok. A tevékenykedésbe bárki beszállhat, azaz kedvelhet, kommentelhet, vagy akár meg is oszthat. A történelmi csatorna emellett tematikus sorozatokkal is készül a jubileumra, így szeptember 1-jén 21 órától indítja A II. világháború legjelentősebb eseményei színesben című dokumentumszériáját, vasárnaponként pedig további alkotásokkal emlékezik a nehéz időkre.

Fotók: Getty Images

A történelem legviccesebb egyenruhái

Némelyik hadsereg a praktikum és az álcázás elé helyezte a külcsínt, és bizony nem egy egyenruhával túlzásba estek kissé. Voltak, akik úgy festettek, mint egy jelmezbálba készülő csoport, de olyan is akadt, aki nem csinált problémát az öltözködésből - egész egyszerűen meztelenül ment a harcba.

Ezt is szeretjük