Tényleg volt víz a Marson: eddig soha nem látott bizonyítékot találtak erre

A NASA Curiosity különös nyomokat talált a Marson, ami arra utalhat, hogy egykor tényleg voltak tavak a vörös bolygón.

Marsi tó felfedezése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A marsjáró 2014 óta bóklászik a kopár bolygó felszínén, közben kőzetmintákat gyűjt, és fotókat készít a kietlen tájról. Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy feltehetően a Mars egykor a Földhöz hasonló bolygó volt, melegebb éghajlattal és bőséges vízzel.

A NASA Curiosity marsjáró olyan hullámos kőzetfelszínt talált, ami arra utal, hogy a Mars azon régiójában alakulhattak ki tavak, amikről a tudósok nem is feltételezték eddig.

A marsi tavak felfedezése

2022 őszén érkezett a rover egy, a NASA hivatkozása alapján "szulfáttartalmú egységhez", és az ebben lévő sós ásványi anyagok még abból a korszakból maradtak vissza, amikor a víz kiszáradt a területen. 

A NASA kutatócsapata meglepődve konstatálta a küldetés eddigi legjobban használható bizonyítékát arra vonatkozóan, hogy az ősi fodrok tavaktól alakultak ki. Még évmilliárdokkal ezelőtt egy sekély tóban kavarhatták fel a hullámok az üledéket az állóvíz fenekén, ez a textúra pedig megmaradt a kőzetben.

- Ezek a hullámok bizonyítják legjobban a marsi víz létezését - mondta Ashwin Vasavada, a Curiosity projekt egyik kutatója. - Eddig már több ezer méternyi tavi lerakódást vizsgáltunk át, de még soha nem láttunk ehhez fogható bizonyítékot, ráadásul egy olyan helyen, amiről eddig azt hittük, hogy száraz lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A Mars ősi, Földhöz hasonló klímájára még a kőzetek rétegződései is utalnak, feltehetően a vörös bolygó kiszáradása nagyon drasztikus folyamat volt. 

Az egész Marsot körbefotózta a kínai űrszonda

A szonda egy év alatt 1344 alkalommal kerülte meg a Marsot, és fotókat készített.

Az egész Marsot körbefotózta a kínai űrszonda: a bolygó teljes felszínét feltérképezte

A szonda egy év alatt 1344 alkalommal kerülte meg a Marsot, és fotókat készített.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük