Csodálatos képet mutatott a NASA Mars-járója: ilyenek a napszakok a vörös bolygón

A Curiosity ismét csodás felvételt küldött a Marsról.

mars-kép-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az űrkutatás egyik legfontosabb missziója, hogy kiderítsék, van-e élet más bolygókon is, a legnagyobb reményeket pedig a Marshoz fűzik, hiszen a mai technológiákkal ez az egyik legkönnyebben kutatható égitest.

1997 óta hat Mars-járót küldtek a vörös bolygóra, hogy feltérképezzék az ottani viszonyokat, kutatásokat végezzenek és beszámoljanak a tudósoknak mindenről, amit ott tapasztalnak. Az egyik legtovább működő robot az 2011-ben útjára indított Curiosity, ami 2012-ben landolt, de még mindig aktív, így kilenc éve folyamatosan küldi az adatokat.

Ilyen a napszakok változása a Marson

A Curiosity nemcsak fontos információkat szolgáltat a kutatóközpontnak, hanem gyakran készít felvételeket is, amik megmutatják, milyen az élet a bolygón. Nemrég Mount Sharp nevű hegy oldalán készített egy látványos tájképet, ami annyira lenyűgözte a küldetésben részt vevő csapatot, hogy úgy döntöttek, a fekete-fehér fotót kiszínezik, és megmutatják, milyen a nap különböző szakaszaiban az égbolt a Marson.

mars-kép1
Fotó: NASA / JPL-Caltech

A robot a kamerákkal 360 fokos szögben tud felvételeket készíteni, és hogy könnyebb legyen elküldeni, ezeket tömörítve tárolja. A gyönyörű táj láttán azonban a kutatók úgy döntöttek, hogy ez a látvány megéri a teljes felbontás alkalmazását, és a lehető legjobb minőségben készítette el a képet. A Curiosity november 16-án kezdte rögzíteni a képet, helyi idő szerint reggel és délután is. Az öt kilométer magas Mount Sharp a Gale-kráterben fekszik, amit a rover az elmúlt kilenc év alatt alaposan megvizsgált, a kutatók szerint itt egykor tó lehetett, amiben élet is kialakulhatott.

Bámulatos fotókat készített a Marson a NASA robotja

A Mars-járó még szelfiket is készített a vörös bolygón.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük