Két évre tervezték a küldetést, már 9 éve lakik a Marson a NASA robotja: fontos felfedezéseket tett

2012. augusztus 6-án landolt a NASA egyik legsikeresebb marsjáró robotja.

Curiosity kilenc éve a Marson
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egészen elképesztő, mennyit fejlődött az űrkutatás az elmúlt néhány évtizedben: míg korábban a csillagászok csak távcsövek segítségével tudták megismerni a minket körülvevő univerzumot, addig ma már műholdak, űrhajók és marsjárók is segítik a munkát, nem beszélve arról, hogy már több tucat ember járt az űrben, sőt már tizenketten közelebbről is megismerhették a Holdat is.

A marsjárók szerepe a holdmissziók után kapott nagyobb hangsúlyt, eddig összesen hat küldetés keretein belül küldtek robotokat a vörös bolygóra, ebből négyet a NASA indított. Az első talajt ért marsjáró a Mars Pathfinder volt, ami 1997-ben landolt, és néhány hónap után véget ért a küldetése.

Kilenc éve a Marson

A siker után a NASA még kettő marsjárót küldött fel, ezek 2004-ben landoltak. Az élettartamuk is fokozatosan növekedett, a Spirit 2010-ben, az Opportunity pedig 2018-ban küldte az utolsó jeleket az irányítóközponthoz. Ekkor már azonban egy másik fontos küldetést is útnak indított az amerikai űrközpont, mégpedig a Curiosity névre keresztelt rovert, amit 2011-ben indítottak el, és 2012. augusztus 6-án - kaliforniai idő szerint, ahol az irányítóközpont található, augusztus 5-én - landolt a Mars felszínén. A robot a Gale-kráterben szállt le, miután 560 millió kilométert utazott.

curiosity2
Fotó: Nasa / Getty Images Hungary

A Curiosity - vagyis kíváncsiság - elsődleges célja, hogy kiderítse, volt-e valaha élet a Marson, mintákat gyűjtsön, és hogy segítsen jobban megérteni a bolygó kialakulásának körülményeit. Emellett pedig még elképesztő felvételeket is mutatott a vörös bolygó felszínéről, de missziójának eredményei a Mars emberi felfedezését is elősegítik. A marsjáró küldetését két évre tervezték, azonban már kilenc éve tart az útja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A Curiosity számos más érdekes felfedezést is tett a Marson töltött idő alatt. Például felfedezte a szerves vegyi anyagokat, vagyis az élet széntartalmú építőköveit, ahogy mi ismerjük. Emellett több különös jelenséget is észlelt a metán koncentrációjában, amelyekhez hasonlót itt a Földön elsősorban élőlények termelnek. A Marson eltöltött kilenc éve alatt a Curiosity összesen 25,98 km-t tett meg, ez a számláló pedig egy darabig még tovább ketyeghet. A rover jó egészségnek örvend viszonylag magas kora ellenére, a missziócsoport tagjai elmondták, hogy a robotot működtető atomenergia-rendszert úgy tervezték, hogy legalább 14 évig működjön. Már az utódja is a Marson van: a Curiosity mintájára készült Perseverance 2021. február 19-én landolt, és szintén az élet egykori jelei után kutat, valamint más jellegű vizsgálatokat is végez.

Bámulatos fotók, amiket a Curiosity készített

A marsjáró még szelfiket is készített a vörös bolygón.

7 éve lakik a Marson a NASA robotja: bámulatos fotókat készített

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük