Hatalmas felfedezést tett a NASA marsjárója: a lehetséges élet jeleire bukkant
A felfedezés újabb mérföldkő lehet a Mars kutatásában.

marsi-élet1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mars az emberiség által egyik legjobban ismert idegen bolygó, hiszen már több évtizede kutatják a tudósok, a folyamatosan fejlődő technológiának hála pedig egyre többet tudhatunk meg róla.

A NASA egyik legnagyobb eredménye ezen a téren a Curiosity nevű marsjáró robot, amit 2011-ben indítottak útnak, és 2012. augusztus 6-án landolt a vörös bolygón. Az azóta eltelt közel kilenc év során a robot rengeteg hasznos adatot gyűjtött, köztük az egykori élet jeleit is felfedezhette.

Nagy felfedezés a Marson

A NASA szerint ma a Mars a végletek bolygója - nagyon hideg, nagy a sugárzása és csontszáraz. De több milliárd évvel ezelőtt olyan tórendszereknek adott otthont, amelyek fenntarthatták a mikrobiális életet. A bolygó éghajlatának változásával az egyik ilyen tó – a Gale-kráterben - lassan kiszáradt. A tudósoknak új bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a kiszáradt tófenék talajszemcséi között magas sótartalmú víz szivárgott át a repedéseken, és megváltoztatta az alatta lévő ásványi anyagokban gazdag agyagrétegeket. Ez azt jelenti, hogy lehetséges metánforrást és agyagréteget is találtak a kutatók.

marsi-élet2
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

- Azt gondoltuk, hogy miután ezek az agyagásványi rétegek a tó fenekén kialakultak a Gale-kráterben, így maradtak, megőrizve az évmilliókkal ezelőtti állapotokat - mondta Tom Bristow, a CheMin vezető tudósa, és a cikk szerzője a NASA kaliforniai Szilícium-völgyi Ames kutatóközpontjában. - De később a sóoldatok néhány helyen lebontották ezeket az agyagásványokat, lényegében visszaállítva a kőzetlemezt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők szerint az ásványi anyagok olyanok, mint egy időkapszula: betekintést nyújtanak, hogy milyen volt a környezet abban az időben, amikor kialakultak. Az agyagásványok szerkezetében víz van, és ez bizonyíték arra, hogy az őket tartalmazó talajok és kőzetek valamikor kapcsolatba kerültek a vízzel. A tanulmány társszerzője, Liz Rampe szerint mivel a Marson található ásványok a Föld egyes helyein is képződnek, felhasználhatják a meglévő tudást arról, hogyan keletkeznek azok a Földön, ezáltal megvizsgálhatják, mennyire sósak vagy savasak voltak az egykori Mars vizei.

7 éve lakik a Marson a NASA robotja: bámulatos fotókat készített

A marsjáró még szelfiket is készített a vörös bolygón.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük