A Halley-üstökös darabjai suhannak át az égbolton: mikor kell figyelni?

Májusi csillaghullásnak lehetsz szemtanúja, ha korán kelsz, vagy későn fekszel a hétvégén.

hullocsillag
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Halley-üstökös törmelékhalmazából felépülő meteorraj érkezik, mely május első hétvégéjén éri el maximumát. Az Éta Aquaridák főként a déli félgömbön okoznak látványos csillaghullást, de a jelenség az északabbi területeken is észlelhető lesz. A csúcspont május 4. és május 6. között esedékes, a legtöbb hullócsillagot május 5-én, vasárnap hajnalban lehet megfigyelni.

Ahogyan a Föld áthalad az üstökös útvonalán, a Halley-ből származó részecskék összeütköznek a légkörrel. Ettől megsemmisülnek, ami fényjelenséggel jár, és amit a Földről nézve hullócsillagként érzékelünk. Ugyan a holdfázis kedvező lesz, de borús, csapadékos idő várható a hétvégén, ami ronthatja a megfigyelés esélyeit.

Tovább tompíthatja az élményt, ha olyan helyről vizsgálódsz, ahol magas a fényszennyezés: minél távolabb tartózkodsz a város mesterséges világításától, annál nagyobb eséllyel leszel szemtanúja a csillaghullásnak. A jelenlegi becslések szerint előreláthatólag óránként 10-30 hullócsillag suhan majd át a hajnali égen.

Fotók: Getty Images

Itt a legszebb a sarki fény

A norvég városban északi fekvése miatt november végétől január közepéig egyáltalán nem kel fel a nap, ráadásul a hely azon övezet ideális pontján található, amelyben az északi fény a leggyakrabban kialakul.

Ezt is szeretjük