Bámulatos fotón az űrben dúló vihar: ilyen szép képet még nem láthattunk róla
Látványos kép készült a Jupiter viharairól, valamint a híres Nagy Vörös Foltról.

jupiter-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája által készített három felvételből, amelyet a gázóriás mellett elhaladva rögzített. A szonda színes kamerával van felszerelve, a csillagászok pedig arra bátorították a laikus kutatókat, hogy az adatok használatával készítsék el saját képeiket a Jupiterről. Az egyik legjobban sikerült felvételt Kevin M Gill készítette - írja a BBC.com.

A NASA a Jupiter Marble - Jupiter-márvány - nevet adta a képnek, utalva a Földről korábban készített, Blue Marble - Kék márvány - címet kapó felvételekre. A kép a Jupiterről készített felvételekből mozaikszerűen áll össze, a fotók 26 900-95 400 kilométeres távolságból készültek. Remek rálátást nyújtanak a déli félgömb viharaira és a híres Nagy Vörös Foltra. Ez a látványos anticiklon, melynek már évszázadok óta ismert a létezése, lassan felfedi titkait a Juno-misszió előtt.

Az űrszonda segítségével már megfigyelték, hogy központja 350 kilométeren nyúlik le a légkörbe. A kutatók remélik, hogy kutatásaikkal felfedhetik az anticiklont mozgató és feloszlását megakadályozó kulcsmechanizmusokat. A Juno-misszió nyers felvételeket készít, amelyek feldolgozásában egy erre létrehozott honlapon amatőr kutatók is részt vehetnek.

Ezt is szeretjük