A maják zseniális titka a túléléshez: 2000 éve fejlesztették ki a korukat meghaladó vízszűrő rendszert

Hihetetlen, hogy a maják ilyen víztisztító rendszer kiépítésére voltak képesek.

GettyImages-115784109

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fantasztikus, gigászi építmények, kifejlett írás, csillagászati, matematikai ismeretek, lenyűgöző művészet, korukat meghaladó mezőgazdaság - csak néhány dolog, ami a maják nagyságát bizonyítja.

Történetük 10 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és 1550-ben szűntek meg virágzó civilizáció lenni: eltűntek, azaz szétszéledhettek valamilyen ismeretlen ok folytán.

Tikal vízszűrőrendszere

A legendás nép által alapított városok közül Tikal volt a legnagyobb. Építészei, csillagászai összehangolt tudással húzatták fel fontos épületeit, melyek állását a nap útjához igazították. Építettek azonban egy ennél is különlegesebb dolgot, a város túlélésének zálogát. Tikal ugyanis a mai észak-Guatemala területén feküdt, egy olyan tájon, ahol közel s távol egyetlen tó vagy folyó sem csörgedezett. Száraz és nedves, nehéz és vízben bővelkedőbb évszakok váltották egymást, ezért felismerték, hogy csakis úgy maradhatnak fenn, ha létesítenek egy esővízgyűjtő és -szűrő rendszert. Erre i. e. 164-ben, valamivel több mint kétezer éve került sor.

A majáké volt a világ első vízszűrő rendszere, ráadásul olyan fejlett technológiát használtak, mellyel messze meghaladták a korukat.  A folyamatban a kulcs a zeolit nevű anyag volt, melyet még napjainkban is sokfelé használnak a víz tisztítására. A zeolit egyfajta vulkanikus anyag, mely akkor képződik, amikor a vulkaniukus hamu a lúgos talajvízzel találkozik.

Jórészt alumíniumból, szilíciumból és oxigénből áll. Kémiai szerkezete ketrecszerű, aminek köszönhetően az anyag tökéletes fizikai szűrőként működik. Másik előnye a negatív töltése, melynek hála a zeolittörmelék megtartja rajta átzúduló vízből kiszűrt szennyeződéseket.

A kutatók feltételezése szerint a rendszerben falevelek közé rétegelt homok és zeolit váltotta egymást, ezt pedig mészkőtéglák közé helyezhették. Jogos a kérdés, hogyan jöhettek rá, mit kezdhetnek a zeolittal. Valószínűleg a tapasztalatok és a cél hajthatta őket előre a kísérletezésben:

- A maják valószínűleg nem értették, mit tett konkrétan a zeolit, de azt igen, miért kell a víznek tisztának lennie, és ennek fényében fejleszették ki technológiájukat - mondta Lisa Lucero, az Illinois Egytem antropológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Noha az archeológusok találtak zeolitot Tikal egyik víztárolójában, agyagedény-leletekből arra következtettek, hogy a megtisztított vizet csakis fogyasztásra készítették, és csak a száraz évszakra.

A technológia egyébként a legrégebbi vízszűrő módszer. A legközelebbit mintegy 1800 évvel később, 1627-ben Robert Bacon fejlesztette ki. Bacon megoldása a homokszűrős rendszer volt.

A maja vörös királynő

A rejtélyes nép egy érdekes sírt hagyott hátra, melyben egy vörös porral behintett testet találtak.

Ezt is szeretjük