Miért hintettek mérgező port a holttestre? A maja vörös királynő rejtélyes sírja
A maja királynő testét mérgező, vörös porral szórták be temetésekor.

GettyImages-1131737980
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vörös királynő - úgy hangzik az elnevezés, mintha csak egy hollywoodi sikerfilm címét hallanánk. Mindeközben egy 7. századi maja uralkodónőről van szó, akinek a testét Palenque területén, Mexikó egyik legjelentősebb maja régészeti lelőhelyén találták meg egy piramis sírkamrájában.

A feltárást végző szakembereket különös látvány fogadta, amikor kinyitották a nő koporsóját: testét furcsa, vörös porral fedték be a temetésekor.

A vörös királynő sírja

A lelőhelyen álló Feliratok temploma egy körülbelül 27 méter magas piramis. Falai közt fedezték fel minden idők legkülönlegesebb és legrészletesebb maja hieroglifáit. 1952-ben itt találtak rá Pakal király nyughelyére, majd 1994-ben újabb feltárás vette kezdetét: alagutat ástak, hogy felfedezhessék a piramison belül elhelyezkedő 13-as számú templomot is.

A szarkofág és a vörös porral hintett királynő.
A szarkofág és a vörös porral hintett királynő.

A régészek egy folyosóhoz jutottak, majd két üres kamrán haladtak át, mígnem elértek egy nagyobb helyiségig, amelyet egy fal torlaszolt el: a szakértők számára egyértelmű volt, hogy valami különleges lehet a túloldalán. Miután óvatosan eltávolították a falat, 1300 év után elsőként léphettek be a vörös királynő sírkamrájába.

Először egy 11-12 éves fiú és egy harminc év körüli nő csontvázára találtak odabent, akik a vizsgálatok alapján súlyos sérülések következtében veszthették életüket. Valószínűleg feláldozták őket, ami a szakértők számára újfent azt üzente, hogy egy fontos személy fekszik a kamrában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bent található szarkofágot egyetlen mészkőlap fedte, amelyen egy kisebb nyílás helyezkedett el: a maják hiedelme szerint ez a rés lehetővé tette a holtnak, hogy az élőkkel kommunikáljon. A nyíláson át behelyeztek egy apró kamerát a koporsóba. Miután látták, hogy emberi maradványok vannak benne, fel is nyitották azt. A régészeket különös látvány fogadta: a testet és a mellette elhelyezett maszkot, illetve ékszereket vörös porral fedték be.

Miért hintették be a testet?

A különös réteg mérgező cinóberpor volt, melyet színe miatt szórhattak a testre. A vörös szín ugyanis a felkelő napot és a feltámadást szimbolizálta a maják hiedelemvilágában. Számos gazdag, fontos személyt temettek el ilyen réteggel a testén az újjászületés reményében.

A csontok alapján készült arcrekonstrukció és a maszk, amit a sírban találtak.
A csontok alapján készült arcrekonstrukció és a maszk, amit a sírban találtak.

A vörös királynő 50-60 év körüli, alacsonyabb, arisztokrata nő lehetett, aki feltehetően Pakal királlyal egy időben élt. A DNS-vizsgálatok alapján rokoni kapcsolat nem volt köztük, de a királyéhoz közel eső sír és a temetkezési rituálé alapján Ix Tz’akub’u Ajawot, Pakal király feleségét sejtik a maradványokban. Ha megtalálják a király gyermekeinek sírját is, ez a teória bizonyosságot is nyerhet, és a vörös királyné kilétére végre egyértelműen fény derülhet.

Maja leletek a víz alatti barlangban

Egy víz alatti barlangban, Mexikó partjainál megannyi maja lelet bújt meg mintegy tízezer éve.

Ezt is szeretjük