Eltűntek, de nem haltak ki a maják: 6 tény a rejtélyes népről, amit kevesen tudnak

A maják a világtörténelem egyik legrejtélyesebb népe, akik a mai napig válaszra váró kérdéseket hagytak maguk után.

Maja érdekességek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ egyik legtitokzatosabb népe, a maják története időszámításunk előtt 2000 körül vette kezdetét. Először kis falvak keletkeztek, melyek lakói a föld művelésével teremtették meg maguknak a szükségleteik kielégítésére szolgáló feltételeket. Később, időszámításunk előtt 750 táján létesültek az első maja városok.

Övék volt a prekolumbiánus Amerika legfejlettebb írásrendszere, jeleskedtek a csillagászatban, a matematikában, a művészetben, az építészetben. De mi történhetett, ami miatt időszámításunk szerint 900-ra rejtélyes módon sorra kiürültek a maja városok? Hová lett egyszeriben ez a magas műveltséggel rendelkező nép?

7 érdekesség a majákról

A maják sorsa nemhiába foglalkoztatja a tudomány embereit, és bőszen próbálják megfejteni a nép titkait. A következőkben hét olyan, már megismert érdekességet mesélünk róluk, ami sokakat meglep.

GettyImages-157720847

Nem haltak ki

Bár sokan azt gondolnák, valamilyen titokzatos katasztrófa végezhetett a maja civilizációval, valójában a nép egyáltalán nem tűnt el a föld színéről, csupán továbbállhattak korábbi városaikból. Guatemalalakosságának 40%-a ma is maja, és dél-Mexikóban illetve a Yucatan-félszigeten ugyancsak találhatók javarészt maják lakta régiók. 

Rajongtak a szaunáért

A szaunát általában a finnek kapcsán emlegetjük, ám az ősi maják is imádták a jótékony gőzt. Esetükben spirituális és gyógyító szerepe volt. Tűzzel melegítették fel a köveket, melyekre vizet locsoltak, így képezték a gőzt. Olykor még növények leveleit is felhasználták a kívánt eredmény eléréséhez. A maja szauna vagy izzadóház egyébként ma is igen népszerű számos wellness-szolgáltatást nyújtó hotelban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Valójában nem jósoltak világvégét

2012. december 21-én világszerte rengeteg ember figyelt árgus szemekkel, vajon miféle világvégét jósolhattak a maják a napra, és valóban bekövetkezik-e az apokalipszis. Nos, ez nem történt meg, de valójában ők maguk nem is jósoltak ilyesmit arra a napra. Számos maja naptár 5125 éves periódusokkal számol, és amikor egy szakasz lezárul, újabbat kezdenek, akárcsak mi az ezredfordulók esetében. Valószínűleg ez történhetett, és a végső halált nem, csupán egy jobb időszak kezdetét remélhették ettől az időponttól.

A labdajátékokat is kedvelték

Napjaink közkedvelt sportjai a futball, a kézilabda és a kosárlabda, ám a labdajátékok távolról sem a modern idők találmányai. Már a maják is ismertek hasonlókat, de náluk nem a játék volt a cél, hanem egészen más, kulturális jelentősége volt ennek a tevékenységnek: emberi áldozatok bemutatása után kerítettek sort rá. Több városuk is rendelkezett erre alkalmas pályával, ahol a legjobbak mérettethettek meg egymással. Az ő labdajátékukat a fociban is használatos méretű gumilabdával játszották. Egyes kutatók szerint a labdák belsejébe emberi koponyákat varrhattak.

GettyImages-90147312

A csillagászat és építészet mesterei

Több piramisról is megállapították, hogy szerkezetük bizonyos csillagászati eseményekhez alkalmazkodik. Például a Kukulcan piramis északi lépcsőjén a napfordulók idején kígyószerű árny fut végig. Az El Caracol elülső lépcsője a Vénusz legészakibb pozícióját jelöli, a sarkak pedig a nap helyzetét jelzik a nyári napforduló napkeltéje és a téli napforduló napnyugtája idején. Ahhoz, hogy ezeket a gigantikus létesítményeket összehangolhassák az égi történésekkel, mind a csillagászatban, mind az építészetben magas szintű tudás birtokában kellett lenniük.

A maják világa jórészt még feltárásra vár

Noha rengeteg maja romot tártak már fel, és gyönyörű piramisok kerültek elő, még mindig vannak olyan részek, melyek továbbra is föld alatt várják, hogy ismét napvilágra kerüljenek. Vajon milyen ismeretlen titkokat tartogat még ez a misztikus nép? Bizonyára okoznak még meglepetéseket.

https://femina.hu/ezo/kaminaljuyu-a-halaldomb/

Ezt is szeretjük