Meglepően fejlett középkori település nyomaira bukkantak - Elképesztő részletek
Hat éve fedezték fel az ősi város nyomait Kambodzsa területén, de egészen mostanáig nem tudták feltérképezni Mahendraparvatát.

Angkor Vat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mahendraparvata városának maradványai már évek óta mozgatják a régészek és történészek fantáziáját. Ez a mai Kambodzsa területén fekvő település kész rejtély - a helyszínen található taposóaknák miatt ugyanis egyszerűen képtelenség volt rendesen felmérni a 2013-as régészeti felfedezést.

A települás a Khmer Birodalom egy nagyvárosa lehetett, ami egészen a 9. századtól a 15. századig virágzott. Nem csak régészeti szempontból döbbenetes a felfedezés, mivel Mahendraparvata régebbi Khmer történelmi emlék az eddig legősibbnek vélt Angkorvat templomegyüttesnél is.

Műszerek nélkül ugyan nem sok látszik már a nagyváros maradványaiból, de a talajban olyan nyomokat hagytak az egykori építmények, amelyeket modern műszerek segítségével alaposabban is meg tudtak vizsgálni.

mahendraparvata
Fotó: Damian Evans / Journal of Archeological Science

A sűrű növényzet és a már említett taposóaknák miatt be kellett vetni a lézeres távvezérlésen alapuló LIDAR eszközt, amely képes volt modelleket készíteni a lelőhelyről. Most már hivatalosan is kijelenthető, hogy sikerült átfogó térképet készíteni Mahendraparvatáról.

Nagyon fejlett város volt

Ugyan további felmérések szükségesek a pontos vizsgálathoz, az biztos, hogy legalább egy 50 négyzetkilométeres település volt, ami több ezer fel nem fedezett struktúrát rejt magában. Számos, a korhoz képest modern, fejlett létesítmény nyomára bukkantak, az akkor élő várostervezők igencsak kitettek magukért.

A konstrukciók nyomaiból kiderült, hogy a településen a lakóházak mellett többek közt templomok, gátak, uralkodói palota, sőt, még mesterséges tavak is voltak. A jelenlegi eredmények még csak a kezdetet jelentik, hiszen Mahendraparvata maradványait további vizsgálatoknak vetik alá, amelyek még tartogathatnak meglepetéseket.

Elképesztő dolgokat találtak az erdő alatt

Az esőerdők alatt megbúvó Mahendraparvata olyan fejlett technológiával és városi struktúrával rendelkezett, amelyre korábban nem volt példa.

Kiemelt kép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük