Miért van ennyi vendégmunkás hazánkban? Szakértő szerint így menthetik meg a magyarok munkáját

Sok munkahelyen a vendégmunkások menthetik meg a magyarok munkáját is.

GettyImages-1454367533

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2030-ig előreláthatóan mintegy félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány, és ezt elsősorban a belső tartalékokból vinné véghez. A munkaerőpiaci adatok azonban mégis azt mutatják, hogy ehhez minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonása indokolt a mostani százezer körüli létszámon felül.

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről számos kétely merült fel a vendégmunkások alkalmazása kapcsán: sokan az állásukat - vagy egyenesen a városukat - féltik tőlük, vannak, akik az alacsony bérük miatt hibáztatják őket és a foglalkoztatóikat, míg mások azt találgatják, hogy vajon egyáltalán hazatérnek-e az országukba, vagy végleg letelepednek Magyarországon. A HRPWR oldalán a Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő vállalat szakértője próbálja tisztázni a félreértéseket.

Vedégmunkások Magyarországon

Az, hogy ugrásszerűen megnőtt a vendégmunkások száma idehaza, sokakban felháborodást váltott ki, ugyanakkor a kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy a munkaerő-keresletet elsősorban az inaktívak bevonásával tervezi kielégíteni. Magyarországon jelenleg 300 ezerre tehető a potenciális munkaerő-tartalék létszáma, akik nagy arányban munkanélküliek, inaktívak, vagy részmunkaidőben dolgoznak, azaz „alulfoglalkoztatottnak” számítanak. 

GettyImages-529470624
Fotó: William Taufic / Getty Images Hungary

- Van azonban további potenciális munkaerő is: ne feledkezzünk meg például a 64 év feletti, még dolgozni vágyó, aktív nyugdíjasokról sem, akik a szövetkezeti foglalkoztatáson keresztül egy még kihasználatlan, minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkaerő-tartalékot biztosítanak. Ugyanakkor az 55 év feletti, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállalókkal szemben is számos előítélet dominál, ami miatt nehezebb állást találniuk. Abban pedig mindannyian egyetértünk, hogy először az országhatárokon belül kell feltölteni a munkaerőpiaci hiányt. Az általános gyakorlat az, hogy csak ezt követően, egy erős kiválasztási szűrést megelőzve merül fel a vendégmunkások bevonása, kontrollált és ellenőrzött körülmények között, azaz fontos, hogy csak azokon a területeken, és csak annyi időre alkalmazzák őket, ahol erre ténylegesen szükség van - tette hozzá Rack-Szabó Edina, a Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Még mindig betöltetlenül állnak az egyszerű fizikai betanított munkák

A szakember szerint a vendégmunkások hazai foglalkoztatása annyiban változott az elmúlt években, hogy a cégek és beruházások folyamatos bővítésének köszönhetően óriási munkaerőhiány alakult ki a fizikai betanított munkakörökben, különösen ami a gyártó-termelő szektort illeti. Ebben ugyanakkor az is közrejátszik, hogy ma már a magyar munkavállalók sem vállalnak el bizonyos munkaköröket, mert sokkal több lehetőségből válogathatnak.

GettyImages-1561255344
Fotó: Maskot / Getty Images Hungary

A nehéz fizikai munkák tömegével maradtak tartósan betöltetlenül, ami számos munkahely veszélyeztetésével járt: hiszen ha egy gyár nem talál hadra fogható munkaerőt, és ezáltal nem tudja teljesíteni a megrendeléseit, könnyen dönthet úgy, hogy telephelyet vált, megszüntetve több száz magyar ember állását. Az ehhez hasonló „vészhelyzetek” ezért már nem csak a környező országok, hanem a fejletlenebb gazdaságok munkaerőinek bevetését vonták maga után.

- Még mindig megfigyelhető egy erős ellenérzés a harmadik országbeli vendégmunkásokkal és az őket foglalkoztató munkáltatókkal, kölcsönzőcégekkel szemben. Sőt, továbbmegyek: voltak, akik az elszállásolóik ellen is felemelték a szavukat. Ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ezek az emberek nem veszik el a magyarok munkáját, hanem pont, hogy támogatják a szakember híján meggyengült munkaadókat. A munkaerőhiány továbbra is égető probléma: nincs annyi ember, ahány nyitott pozíció, és ez különösen igaz az alacsonyan kvalifikált, egyszerű fizikai betanított munkákra – hívja fel a figyelmet Rack-Szabó Edina. 

Más munkakultúra, más munkamorál

Szerinte azt is fontos lenne tudatosítani a magyar lakosságban, hogy a külföldi vendégmunkások elsősorban nem letelepedni, hanem dolgozni jönnek Magyarországra - ez a munkamoráljukon is érződik -, de ha szeretnének, sem tudnának hosszú távon az országban tartózkodni, mert csak két évre szól a tartózkodási engedélyük, amit maximum egy évvel hosszabbíthatnak. Az ázsiai - indonéz, filippínó vagy kirgiz - vendégmunkásokra kirívóan igaz a magas monotóniatűrés, a tartós figyelem és összességében a jó munkamorál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakértő szerint ennek az az oka, hogy ők egy olyan munkarendszerben szocializálódtak, amelyben a fizikai munka nagyon feszített tempójú: ha például nem teljesítették a napi elvárt feladatot, nem kapták meg a napi bérüket, és ezáltal a családjuk egzisztenciája forgott kockán. Magyarországon lényegesen jobb feltételeket kaphatnak, de a tét még mindig a távol élő családjuk anyagi biztonsága - ez a fő motivációjuk.

- Az igaz, hogy alacsonyabb lehet a bérigényük, de ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a többi kölcsönzött dolgozóra: a minimálbér, garantált bérminimum, a műszaki pótlékok, de az ekvivalencia elve is ugyanúgy irányadó számukra - tehát a kölcsönvevő cégnél követendő bérezési szabályok szerint kell meghatározni a fizetésüket és a juttatásaikat egyaránt. A foglalkoztatásuk pedig összességében többe kerül, mivel az elszállásolásuk és az étkezésük is pluszköltséggel jár - állítja a szakértő.

A határozott idejű szerződésük révén viszont nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akiknek „bármikor” van lehetőségük váltani, így alacsonyabb fluktuációval jár a foglalkoztatásuk. A vállalatok tehát kényszerhelyzetben döntenek a külföldiek foglalkoztatása mellett, mert hiába lenne a teljes ráfordítást tekintve olcsóbb a hazai munkavállalók alkalmazása, ha fogytán a szabad munkaerő. 

Elárasztják a vendégmunkások a magyar munkaerőpiacot?

- A vendégmunkás-toborzás nem egy új keletű dolog, hanem egy többéves folyamat eredménye, amely Magyarországon valójában lényegesen „elmaradottabb” fázisban van a környező országokhoz képest - állítja Rack-Szabó Edina. A magyarral közel azonos méretű munkaerőpiaccal rendelkező Csehországban például 700 ezer, Ausztriában egymillió, a hazánknál négyszer nagyobb Lengyelországban pedig mintegy kétmillió zömében ukrán vendégmunkás dolgozott már a háború előtt is, ez a szám azóta pedig a sokszorosára emelkedhetett.

GettyImages-1404018986
Fotó: SasinT Gallery / Getty Images Hungary

- Tehát a kormány által prognosztizált 200-300 ezer új külföldi vendégmunkás alkalmazása valójában meg sem fogja közelíteni a környező országok hasonló mutatóit - teszi hozzá a szakértő.

A vendégmunkásokat kizárólag kedvezményes foglalkoztatók alkalmazhatják, valamint azok a munkaerő-kölcsönző cégek, akik szerepelnek az úgynevezett minősített kölcsönbeadói nyilvántartásban. A minősített kölcsönbeadóknak számos szigorú feltételnek kell megfelelniük, ilyen például a megelőző üzleti évre vonatkozó minimum 500 főből álló éves átlagos statisztikai létszám, a megbízható üzleti háttér vagy a köztartozásmentes adózói státusz.

A szolgáltatás keretein belül a kölcsönző a teljes toborzási folyamatot - és az ezzel járó összes pénzügyi és adminisztratív feladatot - átveszi a partnertől: toboroz, interjúztat, szállásoltat, ha szükséges, tolmácsol, és intézi az orvosi papírokat. A vendégmunkás a toborzócég állományába kerül: ők készítik a bérszámfejtést, és utalják a bért, az igénylő partner pedig számlát kap erről a komplex szolgáltatásról, amit költségként számol el. 

Ez is érdekes: féltik a magyarok az állásukat

Egyre növekszik a magyar munkavállalók pesszimizmusa.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük