Egyre több magyar vállalna nagy áldozatot egy jó munkahelyért, de nem biztos, hogy jól teszik
Egyre többen költöznének egy munkahely miatt, de a munkaerő elvándorlása jelentős kockázatokat és nehézségeket teremt.

borond-laptop-online
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég. Több mint 3000 munkavállaló válaszait dolgozták fel a vizsgálat során.

A legnagyobb arányban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (64 százalék), Baranya megyei (65 százalék) és a Vas megyei (69 százalék) emberek költöznének, utóbbi területen azonban jóval magasabb azok aránya (37 százalék), akik külföldre mennének.

A költözés mellett a válaszadók 69 százaléka a jobb megélhetés miatt dönt, de 33 százalék szerint a stabilabb jövő, 32 százalékuknak a több munkalehetőség is számít. Emellett 24 százalék a lakhatásra hivatkozott, 15 százalék az előrelépési lehetőségeket is figyelembe veszi, 12-12 százalék pedig a jobb közhangulat vagy a munkahely megközelíthetősége miatt költözne.

Azok a felmérésben részt vevő dolgozók, akik az országon belül költöznének, legmagasabb arányban Pest megyét, Győr-Moson-Sopron megyét, illetve Budapestet jelölték meg célként. A munkaerő elvándorlása jelentős kockázatokat és nehézségeket teremt a munkáltatók számára, ezért a belföldi munkaerő mobilitási készségeinek ismerete jelentős versenyelőnyt jelenthet - mondta G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Trenkwalder a kutatásban felmérte a munkavállalók elégedettségét is, a 10-es skálán az országos érték egy év alatt fél ponttal 5,9 pontra csökkent, amit a romló gazdasági környezet és ezen belül a munkavállalók helyzetének kedvezőtlenebbé válása magyaráz a cég szerint. A legnagyobb elégedettséget Győr-Moson-Sopron megyében mérték, ahol 7,1 pont lett az eredmény, a legkisebb elégedettségi indexe pedig Békés megyének lett 4,6 ponttal.

A kutatás arra is rámutatott: annak ellenére, hogy idén szűkültek az elhelyezkedési lehetőségek, a munkavállalók 53 százaléka érzi kevésbé kockázatosnak a munkahelyváltást, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban - emelte ki Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Fotók: Unsplash

Ennyivel növekedhetnek a fizetések 2023-ban

Béremelést tervez jövőre a cégek többsége egy felmérés szerint.

Ezt is szeretjük