Rohamosan romlik a magyarok pénzügyi helyzete egy friss felmérés szerint
10-ből 8-an úgy érzik, a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét.

GettyImages-1159021110
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megtakarítással nem rendelkezdők aránya egy év alatt 9 százalékponttal emelkedett, és elérte a 40 százalékot, a könnyen pénzzé tehető értéktárgyak pedig előtérbe kerültek - állapította meg a BÁV Zálog áprilisi országos reprezentatív kutatása. A magyarok pénzügyi helyzetéről szóló közleményben kiemelték: a legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások csupán néhány hónapra elegendőek.

A megkérdezettek közel 70 százaléka úgy érzi, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket, 10-ből 8 válaszadónál pedig a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét. Míg tavaly például a válaszadók 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék volt - mutattak rá. Hozzátették, hogy 2022-ben sokan inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat, például a nyaralást.

A felmérés szerint átrendeződött a megtakarítási formák népszerűsége: a bankbetétet választók aránya 9 százalékponttal 20 százalék alá csökkent, az államkötvények és részvények kedveltsége egy év alatt megfeleződött. Abban nincs változás, hogy a válaszadók egyharmada tartja spórolt pénzét készpénzben. A zálogpiaci társaság felhívta a figyelmet arra, hogy az értéktárgyak rendkívül népszerűek: a válaszadók 19 százaléka rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel.

Dandé Imre, a BÁV Zálog üzletág-igazgatója a közleményben elmondta: az 500 ezer forint alatti kölcsön felvételét tervezők 28 százaléka zálogkölcsön felvételében is gondolkodik.

Fotók: Getty Images

7 alapélelmiszer, aminek kitolható az eltarthatósága

Mindig jó, ha van otthon némi plusz élelmiszer, amihez nyúlhat az ember, ha szűkösebb időkben is főzne valamit. Hogy maradhat tovább jó a liszt, az olaj vagy a száraz tészta? A szavatosság kinyújtható!

Ezt is szeretjük