Magyar politikusok legkínosabb elszólásai

A legcifrább esetek

A közszereplőkön a kamerák szeme, ennek ellenére néha az ő nyelvük is botlik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a magyar nyelv nem csak az irodalmi kifejezések terén választékos, és valószínűleg mindenki sejti, hogy a politikusaink is ismernek egy-két cifra kifejezést, igencsak nagy bakinak minősül, ha valaki ez irányú tájékozottságát az éles kamera előtt csillogtatja meg.

Hiszen a közszereplők életét nap mint nap kíváncsi szemek kísérik. Ez persze nem jelenti azt, hogy nekik ne lehetne magánéletük, de hivatalos szerepükből teljes mértékben még akkor sem billenhetnek ki, ha éppen nem a munkájukat végzik.

Nem lehet könnyű azonban állandóan példaértékűen viselkedni, és olykor bizony ez nem is sikerül mindenkinek. Pedig egyesek szerint az, hogy a magyar politikai élet résztvevői egyre gyakrabban élnek kocsmába illő kifejezésekkel a nyilvánosság előtt, nagymértékben ronthatja a hitelüket. De lássuk, kik veszítették el rosszkor az önuralmukat: íme, hazánk politikusai, akik a legcifrább elszólásokat követték el a kamerák előtt!

Csurka István cifra beszólása

A volt MDF-es, majd később MIÉP-es képviselő sosem volt híres visszafogott stílusáról. Annak ellenére, hogy egy, a szépirodalomban is jártas személytől - aki közszereplői tevékenysége mellett dramaturg is volt -, mást várna az ember, az egyik legkeresetlenebb megjegyzést bizony Csurka Istvánnak köszönhetjük.

A politikus 2007-ben, a TV2 Mokka című adásában ejtett el egy a képernyőre egyáltalán nem illő kifejezést. Éppen a szocializmus idejéről, Horn Gyula és az ekkori pártközpont kapcsolatáról, valamint az 56-os forradalom vagy ellenforradalom voltáról elmélkedett, amikor is annyira belelovallta magát nyilatkozatába, hogy lezárásként egy kifejezésben emlegette a prostituáltakat és az életet.

Nézd meg Csurka Istvánt káromkodás közben!

A TV2 riportere nem győzte jobb modorra inteni a politikust, aki azonban nem látszott kifejezetten meglepettnek és zavarodottnak, hogy ilyen illetlenség hagyta el a száját - bár lehet, hogy ez csak a heves indulatoknak tudható be. Ugyanakkor érthető, ha valaki azon az állásponton van, hogy egy közszereplőnek, különösen adásban, nem szabad ennyire elveszítenie a fejét.

Horn Gyula különös beszéde

Az egykori miniszterelnök beszédei a hivatali ideje alatt sem sikerültek kivétel nélkül példaértékűre, azonban ez a tendencia az évek múlásával egyre erősödött. Azt már megszokhattuk, hogy a politikus sokszor szétszórtan, nem éppen makulátlan hivatalos modorban nyilatkozik, azonban egészen a 75. születésnapjáig, vagyis 2007-ig sikerült komolyabb nyilvános káromkodás nélkül végigvinnie politikusi karrierjét.

Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás óta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezen a jeles napon azonban nem kisebb embernek, mint az aktuális államfőnek a nénikéjét emlegette a tisztes kort megélt politikus, nem éppen ildomos szavakkal.

Az eredeti programtól eltérően felszólaló Horn Gyulát a saját állítása ellenére minden bizonnyal igen érzékenyen érintette, hogy Sólyom László nem tüntette ki a születésnapja alkalmából, hiszen ezért vette a szájára az államfő nénikéjét.

Hallgasd meg Horn Gyula kiszólását!

Mindenesetre a nagy nyilvánosság előtt zajló eseményen, ahol külföldi politikusok is jelen voltak, kifejezetten kínos intermezzónak bizonyult ez a beszéd, nem csoda hát, hogy Gyurcsány Ferenc mihamarabb megragadta az alkalmat, és félbeszakította.

Gyurcsány Ferenc félresikerült mentegetőzése

- Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. A 2006-os öszödi beszéd során elejtett káromkodás dupla baki volt az egykori miniszterelnök részéről. Nem elég, hogy Gyurcsány a nyomdafestéket nem tűrő szót kimondta, a hangfelvétel ráadásképpen még ki is szivárgott - annak ellenére, hogy eredetileg egy zárt MSZP-frakcióülésen hangzott el mindez.

Azóta is vitatott, hogy véletlenül vagy szándékosan került a nyilvánosság elé a vezető párt hibáit őszintén és keresetlenül ecsetelő beszéd, ugyanakkor az kétségtelen, hogy hatalmas negatív hullámokat keltett. Gyurcsány Ferenc tehát nem úszta meg a hibát egy szemöldökráncolással és a közvélemény rosszallásával - valószínűleg nem kis részben az elhangzottaknak köszönhetően búcsúzhatott el végül miniszterelnöki székétől.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Igaz tehát, hogy káromkodni emberi dolog, azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy elveszítse a fejét - a közszereplőktől elvárjuk, hogy minden helyzetben úgy viselkedjenek, mintha egy példaértékű nyilvános beszédre készülnének. Persze kisebb bakik óhatatlanul előfordulnak, amikor valaki éppen nem számít a figyelő kamerákra. Ám nem biztos, hogy helyénvaló, ha a híradókba, a hivatalos beszédekbe és a Parlamentbe is beszivárognak ezek a nyomdafestéket nem tűrő kifejezések.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook profilja. Köszönet a képért!

Ezt is szeretjük