Gratulálhatunk Orbánéknak? Így áll a magyar gazdaság

Látszólag ellentmondó adatok érkeztek a magyar gazdaságról. Vajon hogy áll az ország?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a múlt héten sok dicséret érte a magyar gazdaságot, miután a legfrissebb adatok szerint a GDP nyolcéves csúcsot ért el, e hét elején már a rekordszintű államadósság mértéke volt a téma, amint közzétette azt a Magyar Nemzeti Bank. Hogy érkezhetnek egymásnak látszólag ennyire ellentmondó hírek a magyar gazdaság állapotáról? Mi lehet az oka annak, hogy míg egyik adat szinte hihetetlenül pozitív meglepetést kelt, egy pár nappal későbbi már komoly csalódást? Akkor most örömteli a magyar gazdaság helyzete, vagy sem?

Az építőipar és a mezőgazdaság is jól teljesít

Nyolcéves csúcson a magyar bruttó hazai termék - GDP -, miután a Központi Statisztikai Hivatal - KSH - gyorsbecslése alapján az idei második negyedévben 3,9%-ot növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A GDP-t egy adott ország gazdasági termelésének mérésére alkalmazzák. Ez az adott idő alatt - ez esetben három hónap alatt - helyben előállított, végső felhasználásra szánt javakat, termékeket jelöli. Ha tehát sok és értékes terméket állítanak elő az országban, úgy nagyobb lesz ez a mutató.

A sajtót és a közgazdászokat is meglepő mostani szám főleg annak köszönhető, hogy az építőipar a válság évei után kezd ismét beindulni, egyre több épületet húznak fel. Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője ezen kívül még főleg a jó mezőgazdasági termésekben látja a növekedés fő okát, tehát minden bizonnyal több és jobb minőségű - azaz értékesebb - zöldség, gyümölcs, gabona termett a hazai földeken.

A gyenge forint is okolható a lehangoló adatokért

2014 második negyedévében az államadósság a GDP 85,1%-án áll. 2010 óta nem volt ennyire magas ez a mutató. Ez azt jelenti, hogy Magyarország, pontosabban a magyar állam összes tartozása 25 ezermilliárd forint. Hogy kinek? Általában sok mindenkinek egyszerre, más államoknak, bankoknak, befektetőknek.

Hogy mi az oka az emelkedésnek? Magyarország az év második negyedévében több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett ebben az időszakban. Emellett az is befolyásolta az adatot, hogy az utóbbi hónapokban sokat gyengült a forint. Ez utóbbi olyan, mint a devizahitelesek esetében: ha devizában vesz fel valaki hitelt, a forint adott devizához mért romlásával többet kénytelen visszafizetni, ha azonban a forint erősödik, csökken a törlesztő. Így van ez az állam esetében is, ha külföldről kap pénzt.

Fontos leszögezni, hogy az államadósság nem egyenlő a költségvetési deficittel, azaz költségvetési hiánnyal. Ez utóbbi kényesebb ügy, már csak azért is, mert ha ez a mutató a GDP 3%-a alá csökken, úgy az Európai Unió úgynevezett túlzottdeficit-eljárást vezet be. Magyarország ellen jelenleg már nem zajlik ilyen eljárás, 2013 nyarán ugyanis megszüntette azt Brüsszel.

A forint árfolyamának nagy szerepét az államháztartási hiány mutatójában jól példázza az a 2010-es eset, amikor Kósa Lajos egy konferencián megjegyezte, Magyarország könnyen Görögország sorsára juthat, tehát bármikor beköszönthet az államcsőd. Ezt hallva sok befektető próbált megszabadulni forintjától, ami miatt óriási árfolyamzuhanás volt, az államadósság mértéke pedig akkor is 85% fölé emelkedett.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aggodalomra semmi ok

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban nem kell aggódni az államháztartási hiány miatt, mert az év végére a mostaninál jóval alacsonyabb lesz. Ebben lehet valami, ugyanis év közben mindig hullámzik ez a szám, de ami igazán számít, az az év végi adat.

A magyar gazdaság teljesítménye tehát nő, ez biztos, ezt jól mutatja a GDP mutatója, tehát a magánvállalatok is egyre többet termelnek. Mindeközben az államadósság magas, ami azt jelenti, az állam hitelek nélkül nem boldogul. Ez utóbbi azonban nem olyan nagy baj, így van ez a világ szinte összes országában. A baj csak az utóbbi egyik kiváltó oka, a forint gyengülése. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, mennyire rosszul érint mindenkit a forintgyengülés miatti áremelkedés vagy a devizahitel törlesztőrészleteinek emelkedése.

Hogy melyik adat számít jobban? Egy példa: az Egyesült Államok államadóssága 2011-ben arányaiban ugyanakkora volt, mint az akkor csőd szélén álló Írországé vagy éppen Görögországé. Az amerikai gazdaság mégis stabil maradt, amiben komoly szerepe volt annak, hogy a világ legnagyobb GDP-jével rendelkezik, tehát igen termelékeny a gazdasága.

Az önkormányzatok adósságának átvállalása is komoly feladat volt a nemzetgazdaságnak. Itt a leginkább eladósodott városok listája.

Ezt is szeretjük