Ez bejött Orbánnak: meglepetést okozott a magyar gazdaság

Nem várt mértékben nőtt a hazai gazdaság az elmúlt hónapban a legújabb adatok szerint.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország bruttó hazai terméke - GDP - nyolc éve példátlan ütemben, 3,9%-kal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal - KSH.

Mindenkit meglepett a növekedés mértéke

Az adat jelentősen meghaladja az elemzők várakozását, akik az első negyedévi 3,5%-oshoz hasonló növekedésre számítottak a második negyedévben is. A KSH értékelése szerint elsősorban az ipar és az építőipar javuló teljesítményének köszönhető a jelentős növekedési ütem.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,7% volt a GDP éves összevetésű bővülése, míg az előző negyedévhez képest 0,8%-os volt a gazdasági növekedés az előző 1,1%-os emelkedés után. A magyar gazdaság a múlt év első negyedében lábalt ki a recesszióból, miután 2012-ben mind a négy negyedévben csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, és az év egészében 1,7%-os volt a gazdaság visszaesése.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 első negyedévében volt ennél nagyobb az éves GDP-növekedés.

Az építőipar és az útépítések járnak az élen

Hozzátette, hogy a napokban megjelent ipari és építőipari adatok alátámasztották a második negyedéves növekedést, és az előrejelzések szerint a mezőgazdaság teljesítménye is kedvezően alakul, annak ellenére, hogy a gabonatermés rosszabb lehet a vártnál.

Kifejtette, hogy az ipari ágazatok szinte mindegyike növekedést mutat. Az építőipart elsősorban a nagy infrastrukturális beruházások húzzák, de már a feldolgozóiparban is érzékelhető a beruházások beindulása. A szolgáltató ágazatban - a pénzügyi szektor kivételével - szintén növekedés látszik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az idén az első negyedévben 3,5%-kal emelkedett a GDP az előző év azonos időszakához képest, és a második negyedévben sorozatban már ötödik negyedéve mutatott éves összevetésű növekedést. Tavaly a második negyedévben 0,5%-kal bővült Magyarország bruttó hazai terméke, öt negyedévi csökkenés után először.

A második negyedéves részletes adatokat szeptember 3-án teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a csütörtökön közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az előzetes számoktól.

Szintén jó hír a gazdaság terén egyes önkormányzatoknak, hogy a kormány átvállalta adósságaikat. Nézd meg, melyik város hogyan gazdálkodott!

Ezt is szeretjük