Ez bejött Orbánnak: meglepetést okozott a magyar gazdaság
Nem várt mértékben nőtt a hazai gazdaság az elmúlt hónapban a legújabb adatok szerint.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország bruttó hazai terméke - GDP - nyolc éve példátlan ütemben, 3,9%-kal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal - KSH.

Mindenkit meglepett a növekedés mértéke

Az adat jelentősen meghaladja az elemzők várakozását, akik az első negyedévi 3,5%-oshoz hasonló növekedésre számítottak a második negyedévben is. A KSH értékelése szerint elsősorban az ipar és az építőipar javuló teljesítményének köszönhető a jelentős növekedési ütem.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,7% volt a GDP éves összevetésű bővülése, míg az előző negyedévhez képest 0,8%-os volt a gazdasági növekedés az előző 1,1%-os emelkedés után. A magyar gazdaság a múlt év első negyedében lábalt ki a recesszióból, miután 2012-ben mind a négy negyedévben csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, és az év egészében 1,7%-os volt a gazdaság visszaesése.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 első negyedévében volt ennél nagyobb az éves GDP-növekedés.

Az építőipar és az útépítések járnak az élen

Hozzátette, hogy a napokban megjelent ipari és építőipari adatok alátámasztották a második negyedéves növekedést, és az előrejelzések szerint a mezőgazdaság teljesítménye is kedvezően alakul, annak ellenére, hogy a gabonatermés rosszabb lehet a vártnál.

Kifejtette, hogy az ipari ágazatok szinte mindegyike növekedést mutat. Az építőipart elsősorban a nagy infrastrukturális beruházások húzzák, de már a feldolgozóiparban is érzékelhető a beruházások beindulása. A szolgáltató ágazatban - a pénzügyi szektor kivételével - szintén növekedés látszik.

Az idén az első negyedévben 3,5%-kal emelkedett a GDP az előző év azonos időszakához képest, és a második negyedévben sorozatban már ötödik negyedéve mutatott éves összevetésű növekedést. Tavaly a második negyedévben 0,5%-kal bővült Magyarország bruttó hazai terméke, öt negyedévi csökkenés után először.

A második negyedéves részletes adatokat szeptember 3-án teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a csütörtökön közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az előzetes számoktól.

Szintén jó hír a gazdaság terén egyes önkormányzatoknak, hogy a kormány átvállalta adósságaikat. Nézd meg, melyik város hogyan gazdálkodott!

Ezt is szeretjük