Csak ezután mennél nyaralni? Van egy rossz hírünk
A mostaninál is gyengébb forint jöhet. A mindennapi életedre is komoly befolyással lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben sok hír szólt a forint gyengüléséről, illetve annak lehetséges okairól. Egy elemzés most arra mutatott rá, hogy a magyar fizetőeszköz még a mostaninál is nagyobb bajba kerülhet. A gyenge forint eredményével szembesülhetünk a benzinkutakon, a nyaralásunkkor és az élelmiszerboltokban is. Nemcsak az import termékek, de a hazai élelmiszerek ára is nőhet. Mégis vannak, akiknek kedvez a gyenge forintárfolyam.

Fel kell készülni a gyenge forintra

A Bloomberg gazdasági lap napokban közzétett elemzésében arra jutott, hogy a Magyar Nemzeti Bank - MNB - kamatcsökkentései miatt a forint a mostaninál is gyengébb lehet a közeljövőben. Mint ismert, Matolcsy György, miután a kormány kinevezte a jegybank élére, folyamatosan minimálisra csökkentette a forint alapkamatát. Emellett rosszul hat a forintra az ukrajnai, gázai, illetve az iraki háború is.

A forint árfolyama az utóbbi napokban sokat változott, de leginkább gyengült az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is. A cikk születésekor egy euró 314 forintot ér, de bármikor tovább eshet a hazai fizetőeszköz. Egy gyenge forint pedig egy sor problémát okozhat a lakosság szintjén is.

Ha külföldi nyaralást tervezel a következő hetekben, és még nem váltottál pénzt, vagy nem fizetted ki a szállás, illetve az utazás költségeit, gondban lehetsz. Ha valóban tovább romlik a forint, úgy egyre többe fog kerülni minden, a szállástól a strandbelépőig. Egy augusztus végi külföldi nyaralás már így is jó eséllyel több pénzt emészt fel, mint ha a nyár elején letudtad volna. Június 1-jén ugyanis 12 forinttal kevesebbet kellett adni egy euróért. Ez egy nyaralás komplett költségénél akár több tízezer forintot is jelenthet.

A legtöbb embert érzékenyen érinti, de vannak, akik nyerhetnek a gyenge forinttal

Ha valaki devizában - például svájci frankban - felvett hitelt törleszt, annak egyáltalán nem mindegy, mekkora a különbség a két valuta között. Minél gyengébb a forint a frankhoz képest, annál inkább megnő a hiteles törlesztő részlete.

Mivel a benzin árát főként a nemzetközi trendek határozzák meg, a gyenge forint általában az üzemanyagok drágulását is magával hozza. Ha pedig drága az üzemanyag, akkor a szállítás is az lesz, így még az olyan élelmiszerek ára is megnő, amit csupa hazai termékből állítottak elő, hiszen a drága gázolajat használó teherautó viszi el a pékségből a kenyeret a boltba.

Az elmúlt hónapokban ugyan nem volt drágulás Magyarországon, a Központi Statisztikai Központ adatai szerint júliusban már nőttek a hazai árak.

Bár nyáron még sok hazai gyümölcsből válogathatunk, ahogy hűvösebbre fordul az idő, egyre inkább a külföldről behozott termékekre kényszerülnek a fogyasztók. Mivel ezeket is befolyásolja a forint állapota, így annak tartós gyengesége vagy további romlása komoly áremelkedést hozhat e téren is.

Van olyan is, akinek pont a minél gyengébb forint jön jól. Akik itthon külföldi piacokra termelnek, azoknak megérheti a forint gyengülése, de a hazánkba látogató turisták is több forintot kaphatnak pénzükért.

Az önkormányzatok adósságát átvállalta a kormány, így most Budapest feje fájhat a forint gyengülése miatt emelkedő részletek miatt. Nézd meg a legeladósodottabb városokat!

Ezt is szeretjük