Meglepő fordulat jött év végén a magyar álláspiacon: így alakította át a munka világát a járványhelyzet
A vártnál sokkal jobban teljesített a magyar álláspiac 2020 utolsó negyedévében.

munkaerőpiac3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly a negyedik negyedévben stabilizálódott a magyarországi álláspiac: az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt el a 2019 azonos időszakában mért szinttől - közölte a Profession.hu szerdán az MTI-vel.

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a cég üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta: 2020 a változások éve volt, amely négy jól elkülönülő szakaszra tagolható a világjárvány hatásait tekintve.

Ilyen volt az év a magyar álláspiacon

Az első negyedév stabilan, biztatóan indult, a látványos fordulatot március 11-re datálják: a meghirdetett pozíciók száma azonnal és jelentősen visszaesett. A második negyedév teljes bizonytalanságban és útkereséssel telt. A harmadik negyedév a kárfelmérésről, az új normákhoz való igazodásról és a fokozatos, lassú növekedésről szólt. Az év utolsó három hónapja már a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt - tette hozzá a szakember.

munkaerőpiac2
Fotó: Halfpoint / Getty Images Hungary

Közölték, 2020 utolsó három hónapjában a meghirdetett állások számába 2019 azonos időszakával összevetve a legnagyobb növekedést a mezőgazdaság (28 százalék), az építőipar (25 százalék), az egészségügy és gyógyszeripar (22 százalék), az oktatás, kutatás, tudomány (17 százalék) és a gyártás, termelés (11 százalék) kategóriákban regisztrálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezzel szemben a legnagyobb visszaesés a meghirdetett állások számában éves összevetésben a vendéglátás és idegenforgalom (79 százalék), az üzleti támogató központok (37 százalék) az ügyfélszolgálat és vevőszolgálat (36 százalék), a cégvezetés és menedzsment (28 százalék), valamint a szakmunka (25 százalék) területén történt.

 Visszatért a túljelentkezés

A márciusi fordulatot követően több szektorban is visszatért a túljelentkezés évek óta elfeledett jelensége, és egész évben megmaradt. Példaként említették, hogy 2020 negyedik negyedévében az egy évvel korábbinál 27 százalékkal jelentkeztek többen a meghirdetett állásokra. A jelentkezők száma a legnagyobb mértékben, 73 százalékkal az oktatás, kutatás, tudomány, 51 százalékkal a marketing, média, 50 százalékkal pedig az IT-programozás és fejlesztés területén nőtt éves összehasonlításban.

munkaerőpiac1
Fotó: Drazen Zigic / Getty Images Hungary

A regionális adatokból megállapították, hogy 2020 negyedik negyedévében a legtöbb új álláshirdetést Nógrád megyében adták fel: itt 43 százalékkal több hirdetésre lehetett jelentkezni, mint 2019 utolsó három hónapjában.

A legnagyobb visszaesés Budapesten történt, ahol 24 százalékkal kevesebb új pozícióra kerestek munkaerőt, mint egy év évvel korábban. Az egész évet tekintve, 2020-ban 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel a cégek, mint 2019-ben. Az álláshirdetésekre jelentkezők száma ezzel szemben több mint 26 százalékkal haladta meg az előző év összesített adatait.

A magyar munkavállalók szerint ekkor állhat minden vissza a vírus előtti időszakra

Sem a cégeknek, sem az álláskeresőknek nem volt könnyű a 2020-as év, de a magyar emberek optimistán látják a jövőt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük