Nehezen viseli a kutyád, ha nem vagy otthon? Hamarosan bármikor felhívhat

A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert.

kutya-laptop
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magányos kutyák nemsokára talán felhívhatják távollévő gazdájukat egy új eszközzel, amelynek fejlesztésén brit és finn kutatók dolgoznak. A DogPhone nevű eszköz működési elve az, hogy ha a kutya felkap egy labdát, abban egy beépített gyorsulásmérő elindít egy laptopot, amely videóhívást kezdeményez gazdája eszközére - olvasható a techxplore.com portálon.

A "kutyafont" a Glasgow Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas találta fel a finnországi, Aaltói Egyetemen dolgozó kollégáival együtt és egy Zack nevű labrador segítségével. Hirskyj-Douglas megmutatta négylábú laborasszisztensének az eszköz működését, majd 16 napra odaadta neki. Néhány véletlen hívás mellett a labrador felhasználta az eszközt arra, hogy kapcsolatba lépjen gazdájával, és megmutassa neki a játékait.

Gazdája - maga a kutató - a videóhívást fogadva megmutatta kutyájának az irodáját, egy éttermet és egy utcai mutatványost, amivel sikerült a laptop képernyője elé csalni az állatot. Hirskyj-Douglas szerint nem lehet biztosan tudni, hogy a kutya tudatában volt-e a labda megmozgatása és a videókapcsolat létrejötte közti ok-okozati összefüggésnek, de tény, hogy több alkalommal is határozott érdeklődést tanúsított a képernyőn látottak iránt, és ugyanúgy viselkedett, mint a fizikai együttlétlétek alkalmával.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók remélik, hogy a még további tesztelésre váró kutyafon segíthet csökkenteni az egyedüllét okozta szorongást az úgynevezett pandémiakutyáknál, azoknál a házikedvenceknél, amelyek a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején hozzászoktak az állandó emberi jelenléthez.

Fotók: Getty Images

Mit csinál a kutyád, amikor egyedül marad otthon?

Talán nincs olyan gazda, akit ne érdekelne, mit is csinál kutyusa, amíg egyedül marad otthon: feltalálja magát, netán unalmában minden rosszaságot kipróbál? Topi, a corgi megmutatta.

Ezt is szeretjük