Imádni való dolgot tártak fel a kutya és a gazdi kapcsolatáról magyar kutatók
Magyar kutatók szerint úgy kötődik a kutya a gazdájához, mint gyerek az anyjához.

kutya-oleles
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekekhez hasonlóan a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik a gondozóhoz való kötődés - állapították meg viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az ELTE etológusai. A kutatás, amely a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg, hasonlóságokat tár fel a kutya-gazda és a gyerek-anya kötődés között.

A kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdáikkal: nemcsak szeretik őket, hanem kötődnek is hozzájuk, biztonságot nyújtanak számukra ismeretlen helyen, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyereknek - olvasható az ELTE TTK közleményében.

A közlemény szerint az már ismert volt, hogy a gyerekeknél a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak, azt azonban még nem tudták, hogy a kutyáknál is összefügg-e a kötődés és az agyi jutalomválasz. Erre a kérdésre a viselkedés és az agyműködés párhuzamos vizsgálatával keresték a választ a kutatók.

A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott úgynevezett Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás - fMRI - segítségével vizsgálták. Az MR-ben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges, számukra értelmetlen beszédét hallgatták.

- Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez a különleges, két faj egyedeit összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz, például a gyerek-anya kötődéshez. Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet - idézik Gábor Annát, a cikk első szerzőjét.

A kutatócsoport kimutatta, hogy a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny területe erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. Ráadásul a gazda hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal jár a jutalomérzékeny agyterületeken. Az eredmények alapján a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő kutyák számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet - gyerek, kutya - a gondozó közelében tartsa. Eredményeink rámutatnak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe vonzani a kutyát. A kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés tehát több szempontból is hasonlít egymásra, mint eddig hittük - összegzi a kutatás eredményeit Gácsi Márta, a cikk utolsó szerzője.

Fotók: Getty Images

Kvíz: mennyire ismered a magyar kutyafajtákat?

Ezt is szeretjük