Lenyűgöző, mennyire ismerik az embert a kutyák: újabb fontos dolog derült ki róluk
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit egy új, német kutatás szerint.

kutya-kutatás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutya és az ember együttélésének hosszú története során az állat egy sor készséget kifejlesztett, amelyek az emberhez való kötődését segítették. Ezek közül csak egy az, hogy végrehajtják az ül, fekszik és egyéb utasításokat.

Az azonban eddig nem volt ismert, hogy megértik-e az ember szándékát, vagy csak a tettre reagálnak. Felismerni vagy legalább megérezni egy másik teremtmény szándékait az úgynevezett tudatelmélet vagy mentalizáció alapja. Így nevezik azt a képességet, amellyel mentális állapotot - szándékot, vágyat, tudást - tulajdonít az ember másoknak. Sokáig úgy tartották, erre kizárólag az ember képes.

Máshogy viselkednek szándékos és véletlen tetteknél

Egy német kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan reagálnak a kutyák, ha az ember szándékosan vagy véletlenül visszatartja a jutalomfalatukat. Azt állapították meg, hogy eltérő volt a kutyák viselkedése, ha a kísérletet végző ember akarattal, és más, ha akaratlanul cselekedett. A Scientific Reports tudományos lapban ismertetett kutatás szerint ez arra utal, hogy a kutyák különbséget tudnak tenni a szándékos és a szándék nélküli viselkedés között.

kutya-kutatás2
Fotó: andresr / Getty Images Hungary

A kísérlethez az úgynevezett véletlen-szándékos paradigmát használták, ami gyakori az emberi és állati elme vizsgálatában, de kutyák teszteléséhez még nem vették igénybe. A kísérleteket 51 kutyával végezték, három helyzetet próbáltak ki, mindannyiszor átlátszó táblák választották el a kísérletet vezető embert és az állatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alaphelyzet az volt, hogy a kísérletvezető a táblák közötti résen át adta a kutyának a jutalomfalatot. Az egyik esetben az ember szándékkal hirtelen visszavette a falatot, és letette maga elé. A "véletlen-ügyetlen" modellben az ember a résig vitte a falatot, megpróbálta átadni a résen, de véletlenül kiejtette a kezéből. Ezután a "véletlen-lezárt" helyzetben újra "megpróbálta" átadni az ételt, de nem ment, mert a rés bezárult. Akár szándékosan, akár véletlenül, a jutalom az ember oldalán maradt mindhárom esetben.

Fontos részletre is rájött a kutatás

A kutatók azt várták, hogy ha a kutyák azonosítják az ember szándékát, akkor tovább várnak, mielőtt a jutalom felé mozdulnának a szándékos modellben, amikor direkt nem kapták meg azt, mint a két másik esetben, amikor a falatot nekik szánták, csak nem sikerült odaadni nekik. A kísérletek azt mutatták, hogy nemcsak hosszabb ideig vártak a "szándékos" helyzetben, mint a két másik, véletlen esetben, de nagyobb valószínűséggel ültek vagy feküdtek le - amit békítő magatartásként szoktak értelmezni -, és hagyták abba a farokcsóválást.

- Kutatásunkban a kutyák egyértelműen másképp viselkedtek attól függően, hogy az ember cselekedete szándékos, vagy véletlen volt - mondta Britta Schünemann, a tanulmány vezető szerzője.

10 zseniális fotó kutyákról, amik biztos jókedvre derítenek: nemcsak aranyosak, viccesek is

Ezek a kutyák jól tudják, hogyan csaljanak mosolyt az emberek arcára.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük