Furcsa változást figyeltek meg a költöző madaraknál: a kutatókat is meglepte
Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt.

koltozo-madarak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból. A kutatók 52 észak-amerikai vándormadárfaj csaknem 71 ezer preparált egyedét tanulmányozták. Az elmúlt negyven év során összegyűjtött madarak mindegyike a chicagói épületekkel való ütközés miatt pusztult el.

A szakemberek szerint az Ecology Letters című folyóiratban publikált tanulmány eredményei fontosak annak megértéséhez, hogy miként alkalmazkodnak az állatok az éghajlatváltozáshoz.

Miért változik a madarak mérete?

- Csaknem az összes általunk vizsgált madárfaj kisebb lett - mondta Brian Weeks, a Michigani Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt. A szakember megdöbbentőnek nevezte, hogy bár nagyon különböző fajokról van szó, mégis rendkívül hasonlóan reagálnak a környezeti változásra.

Weeks szerint az állatok klímaváltozáshoz való alkalmazkodását vizsgáló tanulmányok általában az elterjedési területeket és a vonulási útvonalakat érintő változásokra, valamint az életszakaszok eltolódására fókuszálnak. A mostani tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy a testi, fizikai változások is egy kulcsfontosságú szempontot jelentenek.

Az eredmények szerint az 1978 és 2016 közötti időszakban a madarak lábszárcsontja 2,4 százalékkal lett rövidebb, míg ugyanezen idő alatt a szárnyuk hossza 1,3 százalékkal nőtt. Mindez azt sugallja, hogy a melegedő hőmérséklet hatására csökkent a madarak testmérete, cserébe viszont nőtt a szárnyuk hossza.

- A vándorlás rendkívül megterhelő a madarak számára - mondta Weeks, megjegyezve, hogy a kisebb test kevesebb felhasználható energiát jelent a madarak számára a hosszú vándorútjaik során. A szakember szerint azoknak a madaraknak a legmagasabb a túlélési esélye, amelyek nagyobb szárnyfesztávolsággal kompenzálják a kis testüket.

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a melegebb hőmérséklet hatására miért zsugorodnak a madarak. Az egyik elmélet szerint a kisebb testű állatok gyorsabban tudnak lehűlni. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az alpesi kecskék és a szalamandrák is zsugorodnak a klímaváltozás miatt - írja a BBC hírportálja.

Fotók: Getty Images

Gyönyörű felvételek a madarak világáról

Idén immáron negyedszerre rendezték meg az amerikai Az Év Madárfotósa elnevezésű megmérettetést, melyre a világ minden pontjáról érkeztek versenyzők. Az egyik nagy nyertes a 15 éves Koncz-Bisztricz Tamás, aki a Tömörkény és Pálmonostora között található tavon úszkáló tőkés récéket örökítette meg.

Ezt is szeretjük