A világ másik felén fészkelő madár tévedt Magyarországra: hogy került ide?

A szibériai tajgáról származó barna füzikét fogtak be Magyarországon.

Barna füzike
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ritka madárkincsre bukkantak Nógrád megyében: barna füzikét fogtak be a Magyar Madártani Egyesület - MME - munkatársai Patak községben egy madárgyűrűző akcióban - hangzott el az M1 aktuális csatornán. Ez a faj a szibériai tajgán fészkel, a telet pedig Délkelet-Ázsiában tölti, így vonulásakor nem érinti Közép-Európát, akadnak azonban olyan példányok, amelyek más irányba indulnak el, így akár Magyarországra is eljuthatnak.

Magyarországon eddig mindössze hét alkalommal észlelték a fajt. A pataki adat a 8. hazánkban, ebből öt volt gyűrűzés és három terepi távcsöves megfigyelés - közölte Orbán Zoltán, az MME szóvivője. Mint mondta, a gyűrűzőközpont vezetője fogta a kertjében a barna füzikét - Phylloscopus fuscatus -, két héttel korábban pedig egy szintén nagyon ritka kelet-ázsiai vándorfüzikét találtak.

Néhány füzike Európába is eljön

Ilyenkor az egész északi féltekén vonulás figyelhető meg, általában Délkelet-Ázsiába mennek telelni, de néhány madár Európába is eljön - mondta Orbán Zoltán. Budapest kiemelt helyszínnek számít, ilyenkor október tájékán a fanatikus madármegfigyelők a Gellért-hegyre mennek, ahol szinte minden évben lehet látni különleges madárfajokat, amelyek gyakran több napot is eltöltenek itt - tette hozzá.

A szakember ismertette: a füzikék a verébnél jóval kisebb, fele-egyharmada méretű madarak, a levelek között mozognak, szinte soha nem láthatók, a laikusok nem nagyon ismerik őket, számos faja létezik, és majdnem mind egyforma. Mint mondta, a barna füzike gyűrűjére egy betű-szám kombinációt írtak, amely az adatbázisokba is bekerül, így az online felületeken követhető a madár élettörténete.

A barna füzikéről Kína térségéből várnak információt. Ezek a madarak nem eltévedtek - mondta a szóvivő, kiemelve: a költési időszakon kívül egyetlen feladatuk van, túlélni a napokat, hogy a következő szaporodási időszakban lehessen párjuk, tojásuk, fiókájuk.

Fotók: Getty Images

Ez a madár olyan hatalmas, hogy egy jelmezes embernek hinnéd

A hárpia szóról a legtöbbeknek egy hisztis, akaratos személy jut eszébe, pedig a hárpia valójában a világ második legnagyobb termetű sasfaja, amely Mexikó déli részétől Brazílián keresztül Argentínáig megtalálható, és a trópusi őserdőkben él.

Ez a madár olyan hatalmas, hogy első ránézésre egy jelmezes embernek hinnéd

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük