Mit tegyél, ha madárfiókát találsz? Nem mindegyiket szabad befogni
A legjobb, ha a közelben biztonságba helyezed a fiókát, és nem viszed haza.

fioka-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes és ösztönös dolog, hogy az ember, amikor bajba jutott állatot lát, megpróbál segíteni, de a fészekből kiesett madárfiókák esetében ezzel néha többet árt, mint amennyit használ.

Nem minden fészkén kívül kóborló kismadár van bajban, és az is megeshet, hogy a madárszülők szándékosan lökték ki a kicsit, hogy repülni tanuljon, vagy mert az beteg, és ilyenkor hiába menti meg az ember, valószínűleg nem éri meg a felnőttkort. Azonban a nagy szelek és az esős időjárás miatt az elmúlt hetekben nagyon is előfordulhattak véletlen balesetek, ezért érdemes végignézni, mit lehet tenni, ha segítségre szoruló fiókát találsz.

Mit kezdj egy madárfiókával?

Ha a fióka valószínűleg véletlenül esett ki a fészekből, és még csupasz, vagy pihék borítják, először meg kell nézned, látod-e valahol a fészkét, és, ha igen, vissza tudod-e tenni bele. Óvatosan, zsebkendővel fogd meg, ne szorítsd meg. Ha van időd, figyeld egy darabig a fészket, hogy visszatérnek-e a szülők. 

madarfioka

Ha nem találod a fészket, jó ötlet lehet a kicsit egy kosárba tenni, és a kosarat felakasztani vagy felkötni egy közeli fa ágára. Így a madárfióka viszonylagos biztonságban van a ragadozóktól, és a hangjával magához tudja hívni a szüleit, akik folytatni tudják a gondozását. Ez esetben is érdemes figyelni, megérkeznek-e a szülők.

Ha a szülők hosszú időn át nem kerülnek elő, és nincs jele annak, hogy gondoznák a kicsit, az is lehet, hogy baj érte őket, ilyenkor a fiókát érdemes lehet leadni egy mentőközpontban.

Vannak olyan madarak, melyek a földön fészkelnek, ilyen például a rigó is. Ezek a madarak az aljnövényzetben hagyják a fiókáikat, akik megbújnak a ragadozók elől, és a hangjukkal hívják magukhoz az őket gondozó szülőket. A fiatal cinkék szintén elég gyámoltalannak tűnhetnek, amikor még nem erősek a szárnyaik, nem tudnak magasra repülni, és sokszor a földön ugrálnak. Ezek a madárkák nem estek ki sehonnan. Különösen igaz ez akkor, ha már tollasak. Ha a madár nincs közvetlen veszélyben, inkább ne háborgasd. Ha esetleg betonút vagy valamilyen ragadozó közelében van, terelgesd biztonságosabb helyre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján szuper infografika található arról, hogy milyen esetben hogyan járj el, és összefoglaló cikkükben összegyűjtötték azoknak a mentőközpontoknak az elérhetőségeit is, ahová fordulhatsz, ha segítségre szoruló madárfiókát szeretnél biztonságba helyezni.

Védett állatok a kertben

Az ember otthonának környékén több a védett állat, mint azt első pillantásra gondolná. Némelyik olyan gyakori, hogy mindenki naponta találkozik vele, mégis szerepel a védett fajok listáján. Mutatjuk a legmeglepőbbeket!

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük