Elképesztő, ahogy ez a madár a környezetének hangjait utánozza: videón a különleges képessége

A gyereksírást is teljesen valósághűen adja elő a különleges madár.

lantosfarkú
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha hangutánzásra gondolunk az állatvilágban, a legtöbb embernek valószínűleg a papagájok jutnak az eszébe, hiszen a díszes madarak elképesztő módon képesek akár az emberi beszédet is visszamondani, sőt meg is jegyzik azokat, így szavakat és mondatokat is alkotnak saját maguktól.

Azonban nem a papagájok az egyetlenek, amik ilyen különleges képességekkel rendelkeznek: a lantfarkúmadár-félék is hasonlóan ügyesek a hangutánzásban, ahogy ezt egy nemrég feltöltött, az internet által felkapott videó is jól bizonyítja.

Tökéletesen utánozza a gyereksírást

Echo, a hétéves hím lantfarkú madár a sydney-i Taronga Állatkertben él, és nem véletlenül kapta a nevét: környezetének szinte bármilyen hangját le tudja utánozni. A Közép- és Kelet-Ausztráliában őshonos madarak a vadonban előszeretettel másolják a többi élőlény hangjait, például más madarak énekét, bár hangzási repertoárjukat általában az idősebb lantfarkú madaraktól tanulják, nem pedig közvetlenül a környezetükben hallott zajokból. Mindkét nemre jellemző a hangutánzás, bár a hímek aktívabbak és hangosabbak, a tudósok szerint valószínűleg a párválasztás miatt van szükségük erre a képességre.

A fogságban élő állatok főként az emberi, antropogén hangokra alapozzák repertoárjukat, például a fényképezőgép kattanását vagy a láncfűrészt is remekül tudják utánozni. Egy Chook nevű lantfarkú madár például lenyűgöző hangeffekteket fejlesztett ki az elektromos szerszámokból, miután fül- és szemtanúja volt az Adelaide Állatkertben található új pandakifutó építésének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leanne Golebiowski, a Taronga Állatkert madarak osztályának felügyelője elmondta a The Guardiannek, hogy Echo először tavaly kezdte utánozni a kisbabák sírását. Szerinte az állatkerti környezetben olyan sok a hang, amit hallanak, hogy ezeknek a madaraknak nehéz lenne nem utánozni néhányukat. Valószínűleg a gyereksírást is a vendégektől vette át. A sírás mellett Echo rendszeresen utánozza az elektromos fúró és az állatkerti tűzriasztó hangját is.

A világ 8 legokosabb madara: emlékeznek az emberi arcokra, eszközöket használnak, és előre terveznek a tollasok

A tollasok megdöbbentő dolgokat képesek produkálni, összetett feladványokat is megoldanak.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük