Polgárlányból lett a király szeretője, majd tanácsadója: Madame de Pompadour 300 éve született
Jeanne-Antoinette Poisson 24 évesen már a Versailles-i kastélyban lakott mint XV. Lajos hivatalos szeretője.

madame-de-pompadour
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1721. december 29-én látta meg a napvilágot Párizsban Jeanne-Antoinette Poisson. A polgárlány, aki 24 év múlva XV. Lajos francia király szeretője lett.

Nem csak beköltözött a palotába, de az uralkodó államügyekben, külügyi kérdésekben is adott a véleményére. Háromszáz éve született Madame de Pompadour.

Jeanne-Antoinette Poisson

A kissé kétes hírű, de jómódú nagypolgári családba érkezett kislány még csak hároméves, amikor apja, François Poisson egy vitás üzleti ügy miatt Németországba menekül. Anyja, Madeleine de La Motte, a város egyik legszebb nője nem sokáig kesereg ezen, a bankár Charles Le Normant de Tournehem mellett talál vigaszt. Ő lesz Jeanne-Antoinette Poisson hivatalos gyámja - illetve a pletykák szerint valójában a biológiai apa is ő volt.

A kislány az Orsolya-rendi nővéreknél tanul, majd magántanárok oktatják - többek között művészetekre is. A későbbi Madame de Pompadour mestere volt a kor egyik népszerű hangszerének, a klavikordnak, de kiválóan táncolt, énekelt, festett is.

Gyámja 1941-ben feleségül adta unokaöccséhez, Charles-Guillaume Le Normant d’Etiolles-hez. Bár a házasság nem volt különösebben boldog, de a férj lovagi címe és előkelő neveltetése miatt a menyasszony mégis lehetőséget látott benne. Két gyermekük született, ám a kisfiú alig egyévesen meghalt, és a kislány, Alexandrine-Jeanne Le Normant d'Étiolles sem érte meg a tizedik születésnapját.

Madame de Pompadour

Miután - részben házasságának köszönhetően is - Jeanne-Antoinette egyre otthonosabban mozgott elit körökben, elhatározta, hogy még magasabbra tör: a király szeretője lesz. Nem kellett sokat várnia, a XV. Lajos francia király fiának esküvője alkalmából 1745 februárjában rendezett álarcosbálról állítólag már együtt távoztak az uralkodóval. Polgári származása miatt a Versailles-i kastélyban csak futó kalandnak hitték a nő felbukkanását, ám márciusban a király már a sajátja fölötti lakosztályt rendezett be új kedvesének. A következő hónapokban elválasztotta férjétől, márkinői rangra emelte, és megkapta Pompadour kastélyát is. Szeptemberben pedig már hivatalosan is bemutatták az udvarnál, mint maitresse déclarée-t - bejelentett szeretőt.

Madame de Pompadourra a következő években sokan rossz szemmel néztek fényűző életvitele miatt: vagyonokat költött ékszerre, ruhára, kastélyokat vásárolt. Mindezek mellet azonban sokat tett a művészetekért: udvari színházat hozott létre, támogatta Rousseau-t, Montesquieu-t, Voltaire személyes jóbarátja volt. Részben Madame Pompadour érdeme, hogy 1762-ben megjelent az Enciklopédia 17 kötete.

XV. Lajoshoz fűződő intim kapcsolta alig öt éven át tartott, több vetélést követően 1750-ben a márkinő leköltözött egy földszinti lakosztályba. A későbbiekben pedig ő maga gondoskodott a király számára fiatalabb szeretőkről. A továbbiakban is baráti kapcsolatot ápolt az uralkodóval, elsőszámú bizalmasa maradt, akinek véleményére még az államügyekben is adott XV. Lajos. Madame de Pompadour szerepet játszott az 1755-ös francia–osztrák szövetség megkötésében is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A maitresse déclarée egészségi állapota azonban egyre romlott, 1764-ben ágynak esett, majd pár hét leforgását követően, 42 évesen elhunyt. Halálát a történelmi leírások szerint gümőkór okozta. Az uralkodó őszinte, mély megbecsülését mutatta a tény, hogy - bár ehhez csak a királyi család tagjainak volt joga - Madame de Pompadour a Versailles-i kastélyban hunyhatta le örökre szemét.

Királyok ágyasai

A királyi szeretők közül sok nő óriási hírnévre és befolyásra tett szert, előfordult, hogy még a királynénál is nagyobb hatalommal bírtak.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük