Az élet nagy kérdései: miért mondják, hogy a macskáknak 9 élete van?
A megfejtést az ókori mítoszokban és a tudományban kell keresni.

macska-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés állat él a földön, amelyről annyi mítosz született, mint a macskákról. Ezek a bundás, bajszos szeretetgombócok sok legenda főszereplői, ráadásul olyan mondások terjedtek el róluk az idők során, melyek pontos magyarázatát csak kevesen ismerik.

Sokszor hallhatjuk, egy macskának kilenc élete van, és az is gyakran ismételt kijelentés, hogy a cicák mindig talpra esnek. Ám ezek indoklásáról keveset beszélünk. Vajon miért ruházták fel ezt a gyönyörű állatot ilyen különleges tulajdonságokkal az emberek?

A macskák kilenc élete

Az köztudott tény, hogy az ókori egyiptomiak szent állatként tisztelték őket, számtalan régészeti lelet bizonyítja, hogy a cirmosok nagyon fontosak voltak az akkori életben: megvédték a háztartást a rágcsálóktól és a kígyóktól, segítették a madárvadászatokat, valamint imádott házi kedvencként dédelgették őket. 

macska 1
Fotó: Getty Images Hungary

A tudósok szerint csak fokozatosan ruházták fel isteni jelentőséggel a cicusokat az olyan nem e világinak tartott tulajdonságaik miatt, mint az éjjellátás vagy a halk léptek. Az egyiptomiak úgy vélték, hogy a macskák a magasabb hatalom hírnökei. A kilences számot is ekkoriban kezdték együtt emlegetni a velük. Egy mítosz szerint Ré, a napisten macskaalakot öltött, amikor ellátogatott az alvilágba, hogy ott nyolc új istent teremtsen, ami, ha magát, Rét is hozzászámoljuk, kilenc istenséget jelentett.

A középkorból is származnak hiedelmek, amelyekből eredhet a mondás. Az emberek úgy vélték, a boszorkányok képesek átváltozni a bajszos négylábúakká, ám összesen csak kilenc alkalommal mutatkozhatnak a képükben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen tudományos magyarázata is van annak, miért terjedt el róluk, hogy különlegesen strapabíróak. Sok állatorvos vallja, a macskák kilenc élete abban rejlik, hogy képesek az öngyógyításra. A Wisconsin-Madison Egyetem egy kutatócsoportja megállapította, hogy a macskák szervezetében a myelin, azaz az idegszálak zsírszerű szigetelőanyaga újjáépülése a működés helyreállítódásával jár. Ez azt jelenti, hogy a kis kedvencek központi idegrendszere képes helyreállítani saját magát.

cat
Fotó: Getty Images Hungary

Ezenkívül sok más vonásuk miatt is kiérdemelték, hogy kilenc élettel ruházták fel őket: kiváló az egyensúlyérzékük, gyorsak a reflexeik és hajlékonyak az ízületeik. Továbbá a korrekciós reflexüknek hála, ha leesnek, képesek a levegőben megcsavarodni, hogy a talpukra érkezzenek.

A legdrágább macskák a világon

Minden állat csodálatos a maga nemében, ahogy a kóbor, keverék macskák és a fajtiszták is teljesen egyenértékűek - legalábbis elméletben. A gyakorlatban azonban bizonyos különleges, ritka keresztezések egyedeiért több millió forintot is elkérhetnek, egy kisebb lakás árába kerülnek. 

Ezt is szeretjük