6 városban is veszélyes a levegő minősége: a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmeztet
Hat városban veszélyes a levegő minősége az NNK tájékoztatása szerint.

legszennyezes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ - NNK - szerdán az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint hat városban veszélyes a levegő minősége a kis méretű aeroszolrészecskék - szálló por - tömegkoncentrációja miatt: Kazincbarcikán, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Sajószentpéteren.

További tizenegy településen - Budapesten, Tökölön, Százhalombattán, Salgótarjánban, Egerben, Oszláron, Szolnokon, Szegeden, Várpalotán, Szombathelyen és Szentgotthárdon - egészségtelen a levegőminőség. Ezek mellett a következő tizenhárom település levegőjét kifogásoltnak minősítették: Debrecen, Hernádszurdok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Ajka, Győr, Mosonmagyaróvár, Sarród, Sopron.

Javulást a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat - tették hozzá. Az NNK kiemelte: az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek - légúti tüneteket tapasztalhatnak.

A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban. Fontosnak nevezték továbbá a naponta többszöri gyors és intenzív szellőztetést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez különösen indokolt a zsúfoltabb közösségi terekben - például osztálytermekben -, ahol az egyéb intézkedések mellett így tovább csökkenthető a Covid-19 fertőzés terjedésének kockázata - jegyezte meg az NNK. A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel azt közölte: szerdán tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja, ez az emelkedés várhatóan péntekig folytatódik. A szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű - írták.

Fotók: Getty Images

Képeken a világ egyik legszennyezettebb városa

A kínai Linfen fő megélhetési forrása a szénbányászat. A kokszgyártás, a hatalmas gyárbirodalom mellett az ellenőrizetlen bányák és az egészségügyi szabályok figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel jár az ott élők egészségére nézve.

Ezt is szeretjük