Különös színű tehenek élnek Lettországban: majdnem kihaltak a furcsa, kék jószágok
Nem véletlenül váltak a kék tehenek Lettország ikonikus állataivá.

GettyImages-860221710
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különleges színű lett kék tehenek az elmúlt néhány évtizedben sikeresen megmenekültek a kihalástól. A szovjet érában számuk jelentősen megcsappant, csak néhány példány élte túl az állományuk folyamatos megtizedelését.

2000-ben már csak 18 kék tehenet tartottak számon, jelenleg nagyjából 1500-an élnek a vidéken. Eredetileg a Balti-tenger partján, a Kurzeme régióban bukkantak fel, mára már a világoskék vagy sötét ultramarin bőrű tehenek az egész lett vidéket meghódították.

Hogyan lett kék a tehén?

A legenda szerint a tehenek jellegzetes szürkés-kékes színe a tengervíz miatt alakult ki. Valójában a fiatal jószágok bézs színűek, és az idő múlásával változik meg szőrük kékes árnyalatúra. A bőrükben található pigment, ami a kékes színt eredményezi a bundájukon, a húsukat is elszínezi, amitől kirívóan sötétté változik.

GettyImages-1338617607

Lettország tehenei kevés tejet produkálnak, évente csak 5000 litert szemben a népszerű holstein fajtákkal, akik ugyanennyi idő alatt 8000 liter tejet adnak. Mindenesetre a tejük sokkal egészségesebb és táplálóbb. Ám a Szovjetunió idején nem értékelték túlzottan, hogy mennyire tápanyagban gazdag tejet adtak, sokkal többet számított nekik a mennyiség a minőség helyett.

Így történt, hogy elkezdték a kéktehén-állományt másfajta, jobban tejelő szarvasmarhafélékre cserélni, ami miatt a kihalás szélére sodorták a különleges jószágokat. A fajt egy színmű mentette meg.

kék tehén

Még az 1970-es években egy lett drámaíró, Gunars Priede írt egy nagy sikerű darabot, a „Kék hegy" című színművet, ami visszahozta a köztudatba a kék marhákat, mely az eltűnőben lévő nemzeti identitás szimbólumává is vált. Jóval később, 2006-ban megalapították a Kék Tehén Egyesületet, melynek legfőbb célja a faj megmentése volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kék marhák nem csak marha jól néznek ki, hanem ellenállóak is, hiszen egész évben a szabadban legelnek, még a téli zimankó idején is, amit más szarvasmarhafaj nemigen tud elviselni. Rezisztens a szarvasmarha-leukózis vírusára is, ami segíthet a tudósoknak olyan gén kikutatásában, ami más szarvasmarhafajok számára is hasznos lehet.

Hibrid állatok, amelyeknek a létezéséről sem tudtál

Furcsa, de olykor a különböző fajba tartozó állatoknak is lehet közös utódjuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük