Lépfene fertőzés Tiszafüreden, többen kórházban vannak
Fertőzött hús a menzán
A gazda tudta, hogy az állatai betegek, mégis eladta a húsukat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tiszafüredi önkormányzathoz az elmúlt napokban érkeztek olyan információk, melyek szerint a város külterületén marhák, majd emberek is lépfenével fertőződtek meg.

Ami még aggasztóbb, a kórokozó a közétkeztetésbe is bekerült, így helyi kisgyerekek is veszélyben lehetnek.

Óvodások is veszélyben lehetnek

A hírek szerint a fertőzés egy farmon ütötte fel a fejét, és beteg marháktól indult. Ami még e fertőzés tényénél is aggasztóbb, hogy minden bizonnyal a helyi közétkeztetésbe is bekerülhetett a kórokozó.

Legalábbis erre utalnak Pintér Erika polgármester szavai, aki azt közölte, szerződést bontanak a beszállítóval. Arra nem tért ki a városvezető, hogy pontosan mely intézményekhez került a betegséget okozó húsból.

Bár az iskolákban már nyári szünet van - ennek ellenére az arra rászorulók nyáron is részt vehetnek a közétkeztetésben -, az óvodákban minden úgy működik, ahogy eddig. Bár a polgármester nem részletezte, kik kaphattak a fertőzött húsból, ha valóban a helyi közétkeztetés számára termeltek a farmon, óvodások tucatjai fertőződhettek meg.

Napok óta tudja a polgármester, eddig mégsem szólt

Elsőként az atv.hu adott tájékoztatást a fertőzéses esetekről, amiket Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere is elismert a portálnak. Azóta már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is megerősítette, hogy anthrax, magyar nevén lépfene terjed a városban. A polgármester elismerte, a fertőzésekről már napokkal ezelőtt tudomást szereztek, így érthetetlen, miért nem értesítették előbb a közvéleményt. A hatóságok már megkezdték a lakosság tájékoztatását, ugyanis sokan lehetnek veszélyben.

Ne csak akkor jusson eszünkbe az egészségügy, ha baj van. Nézd meg, milyen állapotban van a Szent István kórház!

Tudta, hogy betegek az állatai, mégis eladta a húsukat

Az ÁNTSZ közleménye szerint a marhákról tudta tulajdonosuk, hogy betegek, mégis eladásra kínálta a húst, melyeket inkább illegálisan levágott, de az állatorvosnál nem tett bejelentést.

A hatóság közleménye így figyelmeztet: "Az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Mivel a fertőzött állományból, a járványügyi nyomozás jelenlegi információi alapján, fogyasztásra is került, ezért a hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek vagy fogyasztottak azok húsából, és észlelik a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz!"

Öten már biztosan megkapták a lépfenét, Pintér szerint ugyanis ennyi embert ápolnak kórházban a tüntetek miatt. A település környékén az úgynevezett bőranthrax, a leggyakoribb lépfenetípus fertőz. Fontos az esetleges fertőzöttek felkutatása, mert kezelés nélkül a lépfene akár halálos is lehet.

A Földművelésügyi Minisztérium késő délutáni sajtóközleményében a következőkről ad tájékoztatást:

"A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett arról, hogy illegális szarvasmarha-vágásból eredő lépfene-baktériumot találtak egy tiszafüredi telepen. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni. Hat embert a debreceni kórházban kezelnek. Azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a tiszafüredi, lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy azok húsával a feldolgozáskor, megelőző antibiotikumos kezelést kapnak. Az ÁNTSZ azonnal intézkedett, hogy a további megbetegedések elkerülhetők legyenek. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok, valamint a környéken tartott, e betegségre fogékony állatok vakcinázását az állategészségügyi hatóság elvégezte. Az egészségügyi hatóság pedig haladéktalanul megkezdte azok felkutatását, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött hússal.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy egyes politikai szereplők képesek egy ilyen ügyet is politikai hangulatkeltésre használni. Az eljáró hatóságok és hivatalok a mostani ügyben is megfelelő higgadtsággal, szaktudással, körültekintéssel látják el feladatukat."

A szocialista Gőgös Zoltán Fazekas Mihály minisztert tette felelőssé, amiért szerinte a közvéleményt későn értesítették.

Többféle lépfene ismert. Van, amelyik a tüdőn, más a bélrendszeren, a leggyakoribb pedig a bőrön át támadja meg a szervezetet. Ez utóbbi jelent meg most Tiszafüreden. Tünetei eleinte rovarcsípéshez hasonlítanak, majd a piros duzzanatok hólyaggá alakulnak. Később ezek egybeolvadnak, a sebhelyek teteje pedig feketésre színeződik. Ha nem kezelik, a véráramban okozott fertőzés után halálhoz is vezethet, ám antibiotikummal a beteg jól gyógyítható. Szerencsére emberről emberre nem terjed.
Ezt is szeretjük