A felnőttek 15 százaléka találkozott már vele, mégis kevesen beszélnek róla – Alattomosan pusztít a depresszió

A felnőtt lakosság közel 15 százaléka tapasztalta már a depresszió tüneteit.

depresszió-világnap1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán mindenki érezte már úgy, hogy lehangolt, rossz napja, hete van, vagy reggelente nehezebben kel fel az ágyból, és semmi sem sikerül. Sokan azt hiszik, ez már megfelel a depressziónak.

Pedig valójában a depresszió nem egyszerű szomorúság vagy rossz közérzet, hanem komoly, orvosi értelemben vett betegség, mely megfelelő kezelés hiányában az élet minden területét negatívan érinti, és nagyon súlyos következményekkel járhat.

Egyre több embert érint a probléma

Október 10-én tartják a lelki egészség világnapját, melynek célja, hogy felhívja a napjainkban egyre többeket érintő mentális betegségekre a figyelmet, valamint segítsen eloszlatni a pszichiátriai problémákhoz kapcsolódó társadalmi előítéleteket. A világnaphoz kapcsolódóan kiemelten fontos foglalkozni a súlyos depresszióval, mely a munkaképesség csökkenésének vezető oka világszerte.

depresszió-világnap4
Fotó: Ghislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

A mentális betegség a modern társadalom egyik legnagyobb népegészségügyi problémája, leggyakoribb formájában, a depresszióban világszerte 300 millió ember szenved - ez az Európai Unió lakosságának kétharmada. Sajnos a betegek jelentős hányada nem is fordul orvoshoz, pszichológushoz panaszaival. Nem gondolja, hogy betegségről van szó, és a panaszokat egyszerűen a mindennapi élet nehézségeinek tudja be.

A cikk az ajánló után folytatódik

A társadalmi megítélés sem segíti az érintetteket, a depressziót sokan egyszerű gyengeségnek vagy jellemhibának tartják, esetleg kifáradásnak, melyen egyszerűen túl lehet lenni. A kezeletlen betegség azonban rendkívül veszélyes lehet, hiszen nemcsak szenvedést okoz a betegnek és családjának, hanem az életminőséget is jelentősen rontja: sokan alkalmatlanná válnak a munkavégzésre, megnövekszik a függőségek kialakulásának esélye, illetve az öngyilkosság kockázata is.

Mi is pontosan a major depresszió?

A depresszió a hangulati élet tartós, negatív irányú megváltozásával járó betegség, melyet a pszichológiai, idegrendszeri, valamint testi tünetek sokszor teljesen eltérő, egyedi kombinációja alkot. A hangulat és érzelmi élet zavara vagy az aktivitás csökkenése átmenetileg mindenkinél előfordulhat - az állapot akkor tekinthető kórosnak, ha két hétnél hosszabb ideig áll fenn.

depresszió-világnap3
Fotó: Paper Boat Creative / Getty Images Hungary

Az orvostudomány a depresszió több fajtáját különbözteti meg, azonban a legelterjedtebb formája a major depresszió, melyben mintegy 40 millióan szenvednek Európában. A betegség ezen típusa során a páciensek a visszatérő depressziós időszakok között hónapokig vagy akár évekig tartó, normál hangulatú időszakot élnek át.

A major depresszió tünetei

A major depresszióban szenvedő betegek hangulata gyakran indokolatlanul rossz, elveszítik az érdeklődésüket a külvilág iránt, és semmiben nem lelik örömüket. Ehhez a fáradtság, gyengeség, valamint a gondolkodási, koncentrálási nehézségek mellett alvászavar, étvágytalanság vagy éppen túlevés, bűntudat, önvádlás, szorongás, szélsőséges esetben pedig akár életuntság és öngyilkossági hajlam is csatlakozhat.

depresszió-világnap6
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Ha ezek közül a tünetek közül legalább öt több mint két hétig áll fenn, akkor major, azaz súlyos depresszióról lehet beszélni. Ebben az esetben egy-egy depressziós időszak átlagosan 6 hónapig tart, de ötből két eset akár 2 évnél hosszabb ideig is elhúzódhat.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

A major depresszió kialakulásához több tényező is hozzájárulhat, valamint fokozhatja azt. Tartós, azaz krónikus betegségben szenvedők között, illetve csökkent munkaképességgel élők esetében sokkal gyakoribb a depresszió. A családi kórtörténet is növeli a betegség kialakulásának esélyét, közvetlen családtagoknál 2-4-szer is nagyobb lehet a kockázat. Emellett bizonyos életesemények is fokozott rizikót jelenthetnek.

Ők a veszélyeztetett csoport

Felmérések szerint a felnőtt lakosság közel 15%-a életében legalább egyszer átesik egy major depressziós epizódon, és csak egy évet vizsgálva a népesség 6-8%-át érinti a mentális betegségnek ez a típusa. Mindezek alapján megállapítható, hogy a major depresszió előfordulási gyakorisága hozzávetőlegesen megegyezik az ismert népbetegségekével, mint például a vérnyomásbetegség és a cukorbetegség. Az első depressziós időszakok - vagyis az úgynevezett epizódok - 20 éves kor körül jelentkeznek, azonban a legtöbb eset az 55-74 éves korosztályban tapasztalható.

depresszió-világnap2
Fotó: Jonathan Knowles / Getty Images Hungary

Bár a nők esetében gyakoribb a major depresszió kialakulásnak kockázata - a nőknek 5,1%-a, míg a férfiaknak a 3,6%-a érintett -, a férfiak körében mégis magasabb arányban vezet a betegség öngyilkossághoz. Az arány nagyon magas, hiszen a súlyos depresszióban szenvedő betegek 15-20%-a követ el öngyilkosságot.

Ez a teendő a betegség fennállása esetén

Mint minden más betegség esetén, itt is a legfontosabb, hogy a betegséget mielőbb diagnosztizálják, és a beteg időben megkapja a megfelelő kezelést. Ez jelenti az egyik legnagyobb problémát az ellátásban, mivel a depressziós betegek csupán 25%-a kapja meg időben a megfelelő terápiát. Ma már a pszichoterápia mellett számos gyógyszeres kezelés is áll a betegek rendelkezésére, melyek megkönnyítik a betegséggel való együttélést a hétköznapokban.

depresszió-világnap5
Fotó: Charles Gullung / Getty Images Hungary

A kezeletlen betegség azonban nemcsak növeli a későbbi visszaesés veszélyét és súlyosságát, de olyan szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a 2-es típusú diabétesz. Az orvosi kezelés rendszerint önmagában nem elég. Családtagként a legtöbbet azzal tehetjük, ha biztosítjuk a major depresszióban szenvedők számára a szükséges támaszt és szeretetet, mely segíti őket a társadalomba történő visszatérésben. 

A teljes egészséget a fizikai és lelki egészség együttesen jelenti. Figyeljünk oda magunkra és egymásra, hiszen az esetleges mentális betegségek időben történő felismerése és kezelése életeket menthet.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

A fotós megpróbálta megmutatni a képein, hogyan is néz ki, milyen érzés a depresszió.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük