Észrevett egy üveget a homokban, felvette, és alig hitte el, amit talált benne: abban a pillanatban rekorder vált belőle

Egy régi üveg teljesen megváltoztatta a nő és családja életét, a felfedezésükkel új Guinness-rekord született.

Legrégebbi palackposta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy fiatal nő, Tonya Illman családjával együtt épp Nyugat-Ausztrália partjainál sétát, amikor észrevette, hogy egy üveg kandikál ki a homokból a fia kocsija mellett.

Amikor kiemelte a földből, még egyáltalán nem is sejtette, hogy valójában egy 132 éves relikviát tart a kezében, amit az Indiai-óceánon dobtak vízbe egy német hajóról. Szerencsére ettől függetlenül szép dekorációs elemet látott benne, úgy gondolta, jól mutatna a könyvespolcon, így magával vitte.

A világ legrégebbi palackpostája

- A fiam barátnője vette észre, hogy egy üzenet lapul a palackban - mondta Tonya Illman a Nyugat-ausztráliai Múzeumnak. - A cetli nyirkos volt, nagyon szorosan feltekerték, és zsinórral még körbe is kötötték. Hazavittük, kiszárítottuk, és amikor kinyitottuk, akkor láttuk meg, hogy ez valójában egy német nyelvű nyomtatvány, amin halvány kézírás látszódik.

Férje, Kym Illman elmondása szerint akkor jöttek rá, hogy valami történelemi jelentőségű tárgyra bukkanhattak, amikor meglátták, hogy az 1800-as évekből származik a papír. Alapos kutatás után felfedezték, hogy ez a Német Tengerészeti Obszervatórium palackposta-kísérletének része lehetett.

1864 és 1933 között német hajók dobáltak palackokat az óceánba, egy nyomtatott cetlire írva a pontos koordinátákat, a hajó nevét és az útonalat. Az előbb említett gines palackról kiderült, hogy a walesi Cardiffból a holland Kelet-Indiában lévő Makassarba tartó hajóról dobták a vízbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Végül a házaspár felvette a kapcsolatot a Nyugat-ausztráliai Múzeummal, hogy ők is felbecsülhessék a lelet értékét. Megállapították, hogy a papír és az üveg egyaránt a 19. századból származik, méghozzá egy Paula nevű német hajóról, ami az 1886-ból származó üzenetben épp a feltüntetett útvonalon közlekedett. Mi több, még a régi hajónaplót is megtalálták, amiben külön leírta a kapitány a palack vízrebocsájtását. 

Miután a leletet hitelesítették még 2018-ban német szervezetek is, hivatalosan bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint a világ lerégebbi palackpostája. Különös érzés belegondolni, hogy ezt az aprócska cetlit végül megtalálták, igaz, 131 évbe és 223 napba telt. 

Hajóroncsok a világban

Az alábbi roncsokban megfagyott az idő, disztópiahatást keltve a tengeri élővilág vette át az uralmat az üresen kongó hajótesteken. Csodálatos és egyben borzongató, ahogy a természet utat tör magának.

Eltévedt a hóviharban, sziklának csapódott a hajó - Azóta a tengerfenéken hever

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük