Egy tetű elleni varázsige a világ legrégebbi írott mondata: elefántcsonttal vésték fel

Az eddigi legrégebben írott mondatot találták meg egy fésűn.

Legrégebbi írott mondat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy elefántcsontból készült fésűt találtak: egykor vastag fogak voltak a tetején, melyek segítettek a csomók kibogozásában, a vékony fogakat pedig a tetvek és tojásaik eltávolítására használták, és ezt a feltételezett szerepét támasztja alá az eszközön található felirat.

Az izraeli Tel Lachisban talált 3700 éves elefántcsont fésű az eddig felfedezett legrégebbi teljes mondatot tartalmazza. Egy új tanulmány szerint a betűk sokat elárulnak az ábécé fejlődéséről, valamint az ókor elitjének aggodalmairól.

A világ legrégebbi írott mondata

Az írott emlékek betekintést nyújtanak abba, ami a korábbi korok emberei számára fontos volt. Ebben az esetben az egyik ilyen dolog a különféle rovarok harapása volt, még pontosabban a tetveké, amelyek a szakállban is szerettek tanyázni.

Sem az ókori egyiptomiak, sem a mezopotámiaiak nem használták azt, amit ma ábécéként ismerünk. A szavakat képekkel jelenítették meg, amelyek az idő múlásával egyre elvontabbakká váltak. Úgy gondolják, hogy a kánaáni nyelvek adják a modern európai és arab írásban használt betűk eredetét.

A leletek, amik feltételezhetően ezt a legkorábbi írástípust tartalmazzák, a feltételezések szerint 3800 évesek. Mindkettő Egyiptomból származik, és valószínűleg bevándorló munkások készítették.

Ha az ábécé használatának korai példáiról van szó az egykori Kánaán területéről, akkor csak szórványos szavak állnak rendelkezésünkre körülbelül 3300 évvel ezelőttről.

A tel-lachi fésű ezt megváltoztatta - annak ellenére, hogy a betűk olyan kicsik és sekélyek, hogy nem is vették észre, amikor 2016-ban először kiásták. Az írás finomsága azt sugallja, hogy akkoriban az írástudás elterjedtebb volt Kánaánban, mint korábban hitték. 

A fésű 17 szimbólumának alakja alapján a cikk szerzői 3700 évre becsülték a korát, bár az ókori város egy sokkal fiatalabb régiójában találták. Lefordították a szavakat:

– Ez az agyar irtsa ki a haj és a szakáll tetveit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Természetesen azokban az időkben fontosnak számított, hogy tömören és hatásosan fogalmazzanak, elég csak abba belegondolni, hogy milyen nehéz és körülményes lehetett agyag-, csont- vagy elefántagyarra betűket karcolni. Ez az első olyan lelet a régióból, aminél a felirat nem a tárgy tulajdonosára, hanem rendeltetésére vonatkozik.

- Ez az első mondat, amelyet valaha találtak kánaáni nyelven Izraelben - nyilatkozta Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora közleményében. 

A fésűn lévő betűk némelyike teljesen ismeretlen, mások viszont a ma is ismert változatokra hasonlítanak. A tárgyra vésett betűk rekonstrukciója az arab ábécére hajaz, de egy macskát ábrázoló rajzot is mutat. 

A postai bélyeg méretű fésű megsérült, a fogak nagy részét elvesztette, de valamikor az egyik oldalán hat vastag, a másikon 14 finomabb foga volt.

Úgy vélik, hogy a nagyobb fogakat a csomók kibogozására használták, míg a kisebbekkel a tetveket és a tojásokat távolíthatták el: ez a módszer még ma is használatos a vérszívó paraziták fertőzésének leküzdésére. Ezenkívül tetűkitint találtak a fésű második fogán.

Még mielőtt az írást észrevették volna, a fésű árulkodott az akkori közel-keleti életről. Bármi, ami elefántcsontból készült, luxuscikknek számított, Afrikából kellett volna behozni. A tetvek már legalább 10 000 éve sújtják az emberiséget, és a fésű azt bizonyítja, hogy még a gazdagok számára is gondot okoztak.

A fésű készítői sosem gondolták volna, hogy újszerű ábécéjük forradalomhoz vezet a tudástárolás és -átadás terén. Azok a technológiák, amelyek ezt végül lehetővé tették, a rovarirtó szerek és a mosógépek voltak, amelyek valóban segítik a tetvek kiirtását: legalábbis azok számára, akik megengedhetik maguknak az elefántcsont fésű modern megfelelőit.

Eltévedt a hóviharban, sziklának csapódott a hajó

Háborúk, viszontagságos tengeri időjárás vagy éles sziklák - több hajóroncs hever a tenger fenekén, mint az ember gondolná.

Eltévedt a hóviharban, sziklának csapódott a hajó - Azóta a tengerfenéken hever

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük